Fokus

Amerikanac osuđen u Rusiji traži od SAD da preduzmu mere za njegovo oslobađanje

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2023

-

10:24

Amerikanac osuđen u Rusiji traži od SAD da preduzmu mere za njegovo oslobađanje
Amerikanac osuđen u Rusiji traži od SAD da preduzmu mere za njegovo oslobađanje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki marinac Pol Vilan, koji je u Rusiji osuđen zbog špijunaže, zatražio je od administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena da preduzme odlučne mere za njegovo oslobađanje.

Pol Vilan je u pismu, koje je objavio njegov brat Dejvid, naveo da Bajdenova administracija nije učinila ništa da ga vrati kući.

"Skoro pet godina su mi govorili da je moje oslobađanje prioritet. Rečeno mi je da svi čine sve što mogu da obezbede moje oslobađanje. Po mom mišljenju, to uopšte nije urađeno. Obećano mi je da Sjedinjene Američke Države dolaze po mene. Nadam se da će se to dogoditi pre nego što bude prekasno", dodao je on u pismu, prenosi TASS.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je, komentarišući pismo, da "nema dana da predsednički tim ne pokuša da radi na tome da izvuče Pola Vilana i reportera Volstrit džurnala Evana Gerškoviča iz ruskog zatvora".

"Ne možemo da detaljno opišemo vrste predloga koje smo davali. Uveravam vas da jesmo. U stvari, nedavno smo dali veoma ozbiljan predlog da vidimo da li možemo da izvučemo Pola i Evana, a Rusi nisu pristali na to. Nastavićemo da vidimo šta možemo da uradimo da pokušamo da ih izvučemo", dodao je on.

Pola Vilana, koji poseduje pasoše SAD, Velike Britanije, Kanade i Irske, Federalna služba bezbednosti (FSB) je uhapsila u jednom moskovskom hotelu 28. decembra 2018. godine. Optužen je za špijunažu, protiv njega je pokrenut krivični postupak i osuđen je na 16 godina zatvora visokog nivoa bezbednosti.

Reporter Volstrit džurnala Evan Gerškovič priveden je krajem marta ove godine u ruskom gradu Jekaterinburgu na Uralu, takođe pod optužbom za špijunažu.

Prema ruskoj Federalnoj službi bezbednosti, on je delovao po nalogu Sjedinjenih Američkih Država, prikupljajući informacije o aktivnostima ruskih odbrambenih kompanija koje predstavljaju državnu tajnu. Protiv njega je podneta krivična prijava za špijunažu, a ako bude proglašen krivim, može se suočiti sa zatvorskom kaznom do 20 godina, navodi TASS. Geršković se izjasnio da nije kriv.

Komentari (0)

Svet