Evropa

Austrija spremna da ublaži stav po pitanju Rumunije i Bugarske: "Lopta je sada na njihovom terenu"

Komentari

Autor: TAnjug

11/12/2023

-

12:24

Austrija spremna da ublaži stav po pitanju Rumunije i Bugarske: "Lopta je sada na njihovom terenu"
Austrija spremna da ublaži stav po pitanju Rumunije i Bugarske: "Lopta je sada na njihovom terenu" - Copyright AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner izjavio je da je Austrija, koja je predvodila napore u Evropskoj uniji protiv pridruživanja Rumunije i Bugarske Šengenskom sporazumu, spremna da ublaži svoj stav pristankom da se te dve zemlje pridruže Šengenu samo kada je reč o putovanjima avionom, zbog jačanja bezbednosti spoljnih granica EU.

"Da, moguće je zamisliti promene što se tiče putovanja avionom putnika iz Rumunije i Bugarske", rekao je Karner u intervjuu za radio ORF, prenosi Rojters.

Istakao je da Austrija uslovljava ublažavanje stava masovnim jačanjem zaštite spoljnih granica EU, dodajući da je Austrija poslala svoj stav Evropskoj komisiji i da je "lopta sada na njihovom terenu".

Na sastanku ministara unutrašnjih poslova država članica EU održanom pre godinu dana, Austrija se usprotivila pridruživanu Rumunije i Bugarske Šengenskoj zoni, navodeći da te dve zemlje prethodno moraju da učine više na sprečavanju ilegalnih migracionih tokova.

Za austrijsku vladajuću konzervativnu Narodnu partiju (OVP) borba protiv ilegalne imigracije postala je ključno pitanje predizborne kampanje, a uoči parlamentarnih izbora zakazanih za sledeću godinu krajnje desničarska Partija slobode ima jasnu prednost u istraživanjima javnog mnjenja, navodi Rojters.

Komentari (0)

Evropa