Evropa

"Amoksicilin, morfijum, insulin": Evropska komisija objavila listu lekova od ključne važnosti za EU

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2023

-

13:50

"Amoksicilin, morfijum, insulin": Evropska komisija objavila listu lekova od ključne važnosti za EU
"Amoksicilin, morfijum, insulin": Evropska komisija objavila listu lekova od ključne važnosti za EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija danas je objavila prvu listu lekova od ključne važnosti u Evropskoj uniji. Ta lista je važan deo napora Brisela, u okviru Evropske zdravstvene unije, da obezbedi pacijentima lekove koji su im potrebni, osiguravanjem snabdevanja ključnim lekovima i sprečavanjem nestašica, navodi Rojters. 

Lista, urađena u saradnji sa Evropskom agencijom za lekove (EMA) i Mrežom rukovodilaca agencija za lekove zemalja članica EU (HMA), deo je širih izmena zakona, koji regulišu 136 milijardi evra vredno tržište farmaceutske industrije EU.

To je najveća revizija postojećih medicinskih zakona u poslednje dve decenije, ukazuje Rojters.

"Svrstavanje na ovu listu nije pokazatelj da će lek doživeti nestašicu u bliskoj budućnosti. Naprotiv, to označava kritičnu važnost sprečavanja nestašice takvih specifičnih lekova“, saopštila je Komisija.

Lista, koju je objavila Evropska agencija za lekove, uključuje širok spektar esencijalnih, generičkih lekova od osnovnih antibiotika kao što je amoksicilin, lekova protiv bolova poput morfijuma i insulina koji se koriste za lečenje dijabetesa.

Na listi su, između ostalog, i neke vakcine protiv malih boginja, hepatitisa B i tetanusa, navodi Rojters.

Iz Komisije je najavljeno da će se ova lista objavljivati u fazama, i da će se 2024. godine spisak nastaviti i proširiti na druge odobrene lekove u EU koji trenutno nisu uključeni u prvu verziju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa