Biznis vesti

Kompanija AstraZeneka tužila američku vladu

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2023

-

12:54

Kompanija AstraZeneka tužila američku vladu
Kompanija AstraZeneka tužila američku vladu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija AstraZeneka je poslednja u nizu velikih farmaceutskih firmi koje su tužile SAD zbog zakona koji dozvoljava vladi da pregovara o cenama nekih lekova. 

Britansko-švedska kompanija tvrdi da reforma, uvedena prošlogodišnjim zakonom o smanjenju inflacije, potkopava cilj drugog zakona, osmišljenog za podsticanje ulaganja u lekove za lečenje retkih bolesti, prenosi Rojters.

Drugi proizvođači lekova, uključujući Merk, Bristol Majers Skvib i Džonson&Džonson i američka farmaceutska lobistička grupa, već su podneli tužbe protiv reforme. 

Izvršni potpredsednik onkološke poslovne jedinice u AstraZeneki Dejv Fredrikson objasnio je da će zbog reforme pacijenti s retkim tegobama, koji su imali koristi od zakona imati "odložen pristup naučnim otkrićima" u poređenju s drugim delovima sveta.

"Pacijenti s retkim bolestima i rakom zavise od visokorizičnog i malo verovatnog razvoja leka za koji je potrebno mnogo godina da se razvije i koji ima za cilj izlečenje", kazao je Fredrikson, prenosi Fajnenšel Tajms.

Iz američkog ministarstva zdravstva najavili su da će snažno "braniti predsednikov zakon o pregovaranju o cenama lekova, koji već pomaže u smanjenju troškova zdravstvene zaštite za starije osobe i osobe s invaliditetom".

Proces bi trebalo ozbiljno da započne sledeće sedmice, kada bi Centar za medicinske usluge trebalo da objavi spisak od 10 skupih lekova koji će biti u fokusu pregovora. Dodatni lekovi biće uvršteni na ovaj spisak u narednim godinama. 

Kongresna služba za budžet procenjuje da će promene doneti uštede vredne milijarde dolara tokom decenija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis