Zdravlje

Buster AstraZeneke povećava nivo antitela protiv omikrona

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2022

-

10:15

Buster AstraZeneke povećava nivo antitela protiv omikrona
Buster AstraZeneke povećava nivo antitela protiv omikrona - Copyright Tanjug/AP/Arnulfo Franco

veličina teksta

Aa Aa

Britansko-švedska farmaceutska kompanija "AstraZeneka" je saopštila danas da preliminarni podaci iz ispitivanja sprovedenog na njenoj vakcini protiv kovida-19 "Vakszevria", pokazuju da, kada se daje kao treća doza, proizvodi više antitela protiv omikron soja i drugih varijanti, uključujući betu, deltu, alfu i gamu.

Pojačani odgovor u smislu proizvodnje antitela je primećen kod ljudi koji su prethodno bili vakcinisani vakcinom "Vakszevria" ili nekom mRNA vakcinom, saopštio je taj proizvođač lekova, dodajući da će ove podatke dostaviti regulatorima širom sveta s obzirom na hitnu potrebu za busterima, prenosi agencija Rojters.

Kompanija "AstraZeneka" je razvila vakcinu sa istraživačima sa Univerziteta u Oksfordu, a prošlomesečne laboratorijske studije su pokazale da je vakcina "Vaksevria", koja se sastoji od tri doze, efikasna protiv nove varijante koja se brzo širi.

"Ove važne studije pokazuju da treća doza Vakszevrije, nakon dve početne doze iste vakcine, ili nakon mRNA vakcine ili inaktivne vakcine, snažno podiže imunitet protiv kovida-19", izjavio je šef Oksfordske grupe za vakcine Endrju Polard.

Drugo veliko britansko ispitivanje u decembru je pokazalo da je "AstraZenekina" injekcija povećala nivo antitela kada se daje kao buster doza nakon početne vakcinacije "AstraZenekinom" vakcinom ili "Fajzerovom", koja je zasnovana na mRNA tehnologiji.

Međutim, studija je zaključila da su mRNA vakcine koje su napravili "Fajzer" i "Moderna" dale najveći podsticaj antitelima kada su date kao dodatna doza.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin