Zdravlje

Evropska agencija za lekove: Buster doza jača imuni odgovor više od očekivanog

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2022

-

17:19

Evropska agencija za lekove: Buster doza jača imuni odgovor više od očekivanog
Evropska agencija za lekove: Buster doza jača imuni odgovor više od očekivanog - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska agencija za lekove ( EMA) kostatovala je da se buster dozom vakcine protiv kovida-19 dobija jači imuni odgovor nego što je to bilo očekivano.

U svom redovnom obraćanju medijima, predstavnici EMA nagalsili su da su buster doze potrebne kako bi se produžila zaštita i efikasnost vakcina koja počinje da slabi obicno nakon 5 do 7 meseci kada je reč o delta soju, ali i brže u slučaju omikron varijante virusa.

"Podaci pokažuju da davanje buster doze jača imuni odgovor čak više nego što je to prvobitno očekivalo, obnavlja i produžva zaštitu", izjavio je doktor Marko Kavaleri ispred EMA.

Kavaleri navodi da EMA trenutno procenjuje upotrebu buster doza vakcine "Fajzer" kod adolescenata od 16 i 17 godina, a očekuje se i početak procene efiksnosti i bezbednosti bustera za decu od 12 do 15 godina.

Kada je reč o davanjuu druge buster doze, u EMA navode da "ne postoje podaci koji bi podržali takav pristup".

Davanje buster doze može biti uzeto u obzir kao deo rešenja za trenutnu situaciju, ali ponavljanje vakcinacije u kraćim rokovima neće biti odrziva dugoročna strrategija”, poručio je Kavaleri.

Iz EMA nagalšavaju da podaci o vakcinaciji dece i trudnica govore o efikasnosti i bezbednosti odobrenih mRNA vakcina kod ovih kategorija.

"Postoje dokazi da su vakicne efiksne kod dece kao i kod odraslih, a da su teški oblici nuspojava kod dece retki", navodi Marko Kavaleri.

Kada su trudnice u pitanju u EMA kažu da su poslednja istraživanja pokazala da su mRNA vakcine efikasne bez izazivanja komplikacija u trudnoći ili posledica po plod.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin