Društvo

Tanja Jovanović za Euronews Srbija: Omikron preuzima dominaciju u Srbiji, još se ne znaju tačni procenti

Komentari

Autor: S. Tuvić

11/01/2022

-

14:23

Tanja Jovanović za Euronews Srbija: Omikron preuzima dominaciju u Srbiji, još se ne znaju tačni procenti
Tanja Jovanović za Euronews Srbija: Omikron preuzima dominaciju u Srbiji, još se ne znaju tačni procenti - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji su u cirkulaciji dve varijante virisa korona – delta i omikron, od Nove godine dominaciju preuzima omikron, ali još uvek nisu gotove laboratorijske analize koje bi nam dale procentualnu zastupljenost, kaže virusolog prof. Tanja Jovanović, koja je i član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona.

Ona je za Euronews Srbija naglasila da su do 31. decembra u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu kompletno obrađeni svi uzorci i da je odnos između omikrona i delta varijante virusa korona bio 30 prema 70 odsto.

"Delta varijanta je bila prisutna 70 odsto, omikron 30 odsto. Sa novogodišnjim događajima, sve češće otkrivamo omikron i on preuzima dominaciju, samo još nisu gotove laboratorijske analize koje bi nam dale procentualnu zastupljenost“, navela je Jovanović.

Ističe da za sada u celom svetu dominiraju omikron i delta varijanta u različitim procentima, te je u Danskoj zastupljenost omikrona više od 90 odsto, u Francuskoj više od 80 odsto, na Islandu preko 70 odsto.

"To su zemlje koje koriste posebne PCR testove koji im otkrivaju omikron varijantu, ne rade sekvenciranje virusa. Zemlje koje su radile sekvenciranje, kao što mi radimo, a gde je registrovana dominacija omikrona su Belgija 97 odsto, Austrija 61 odsto, Kipar 50 odsto, Malta 90 odsto“, pojašnjava naša sagovornica.

Informacije koje stižu iz kovid ambulanti, gde su sve veće gužve, ali i kovid bolnica, gde trenutno nije veliki pritisak, kako klaže, ukazuju da je dominantan omikron.

Broj zaraženih veći, mnogi se ne javljaju lekaru

To što je 6. janura zabeležen rekordan broj zaraženih od početka epidemije - 9.122, prof. Jovanović ne čudi, kaže da je to bilo očekivano, i da je broj inficiranih verovatno bio duplo veći ali da se mnogi sa blažom kliničkom slikom nisu javili lekaru.

Upitana da prokomentariše izjave nekih njenih kolega u svetu koji kažu da se sa omikronom nazire i kraj pandemije, ona je rekla da su to optimistička razmišljanja.

"Sa virusima je vrlo specifično. Vidite da su se sada javile i neke kombinacije – deltakron da je došlo do rekombinacije delte i omikrona na Kipru. Postoji 25 uzoraka koji su sekvencirani, ali se još uvek ispituje da nije došlo do kontaminacije u laboratoriji ili je to stvarno rekombinacije što se dešava među virusima. Može da se desi da je neko inficiran deltom i omikronom paralelno. S obzirom na to da su slični virusi oni mogu da razmenjuju genetički materijal i tako da nastane neka nova varijanta virusa", pojasnila je ona.

Podseća da je u mnogim evropskim zemljama, ali i zemljama u regionu dokazana flurona, istovremena infekcija virusom korona i virusom gripa.

"Vrlo često nalaz pokaže da je uz koronu prisutan još neki respiratorni virus. Lečenje je drugačije, dijagnostički je vrlo intrigantno da se pokaže da li je to samo korona ili pored korone ima i drugog respiratornog virusa", pojasnila je Jovanović.

Skraćenje perioda izolacije 

To što su mnoge zemlje skratile period izolacije za zaražene virusom korona (omikron) na nedelju dana, naša sagovornica očekuje da će se desiti i u Srbiji.

"Skraćuje se period izolacije jer je mnogo ljudi inficirano, a treba neko i da radi. Iskustvo je pokazalo da ukoliko imate blaže simptome, virus brže nestaje. Kod nas je period izolacije  smanjen sa 14 na 10 dana za bliske kontakte. Crna Gora je već smanjila izolaciju za zaražene. Očekujem da i kod nas bude smanjen period izolacije za zaražene", zaključila je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija