Društvo

Kada se očekuje da omikron postane dominantan u Srbiji i da li novi soj donosi veći rizik od reinfekcija

Komentari

Autor: S. Tuvić

29/12/2021

-

09:38

Kada se očekuje da omikron postane dominantan u Srbiji i da li novi soj donosi veći rizik od reinfekcija
Kada se očekuje da omikron postane dominantan u Srbiji i da li novi soj donosi veći rizik od reinfekcija - Copyright Tanjug/Tara Radovanović/Zoran Žestić/Strahinja Aćimović/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je omikron zvanično, laboratorijski potvrđen kod desetak ljudi. Međutim broj zaraženih tom varijantom koronavirusa je sigurno mnogo veći, ali ti slučajevi još nisu otkriveni zbog toga što se taj soj još uvek javlja sporadično. Iskustvo iz Evrope nas upozorava da je omikron postao dominantan i zbog toga se očekuje da će kroz dve ili tri nedelje to biti slučaj i u Srbiji.

Posebno brinu podaci koji stužu iz Grčke gde je u ponedeljak bilo oko 10.000 inficiranih, dok je dan kasnije dupliran broj zaraženih. Ohrabruje jedino to što u ovom trenutku nije veliki broj ljudi na bolničkom lečenju, ali se zbog velikog broj zaraženih i to može očekivati uskoro.

Posmatrajući iskustva iz Evrope sigurno je da će već u januaru pod ogromnim pritiskom biti kovid ambulante, koje su prva trijažna stanica za sve koji imaju simptome respiratornih infekcija, gde se rade testiranja, obavljaju prvi lekarski pregledi, određuje terapija, rade kontrolni pregledi.

"Omikron se još sporadično javlja u Srbiji. Do sada je otkriven kod desetak zaraženih pacijenata", rekla je za Euronews Srbija prof. Tanja Jovanović sa Medicinskog fakulteta.

U mnogim evropskim zemljama nova varijanta virusa već je dominantna, a prof. Jovanović očekuje da će se to uskoro dogoditi i u Srbiji, verovatno za dve, tri nedelje. Do kraja januara očekuje se da postane dominantan u celoj Evropi.

"Osim četvoročlane porodice imamo još registrovanih pacijenata sa omikron varijantom virusa, ali on još uvek nije dominantan. Intenzivno se prati situacija", navela je ona.

Omikron se brže prenosi od delta soja

Prof. Jovanović podseća da se omikron brže prenosi od delta varijante, te da se može očekivati da postane dominantan soj mnogo brže od prethodne mutacije. Delta soj otkriven je u Srbiji 1. jula ove godine, a trebalo mu je oko mesec i po dana da postane dominantan, te je već 12. avgusta 90 odsto zaraženih bilo inficirano tim sojem.

Omikron je prvi put otkriven u Srbiji 23. decembra, a detektovan je kod četvoročlane porodice koja je stigla iz Bocvane. Nova varijanta "uhvaćena je" u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, gde se radi sekvenciranje virusa. Porodica je po sletanju na aerodrom bila negativna, bili su u izolaciji, a nakon nedelju dana ponovljen je PCR i pokazalo se da su zaraženi. Sekvenciranjem je dokazano da je u pitanju omikron.

Omikron dominantan u mnogim zemljama

Omikron je u mnogim zemljama u svetu postao dominantna varijanta virusa. Dominantan je u Portugaliji, Grčkoj, južnoafričkim zemljama, SAD. 

Mnoge zemlje tokom praznika uvode dodatne mere: ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata, čak se zatvaraju klubovi, ponovo se zaposleni šalju na rad od kuće gde god je to moguće, uvodi se obavezno PCR testiranje i za vakcinisane osobe.

Omikron karakteriše veliki broj mutacija na S proteinu, zapravo delu virusa koji omogućava da se virus lakše veže za ćelije čoveka. Lekari strahuju da bi mogao da zaobiđe imunitet stečen prirodno - zaražavanjem ili vakcinacijom. Zbog toga se može očekivati veći broj reinfekcija (oni koji su preležali kovid ponovo da se zaraze), ali i oni koji su kompletno vakcinisani da mogu da se inficiraju. Imperial College u Londonu objavio je podatak da je rizik od reinfekcije omikron varijantom korona virusa pet puta veći od delte.

Imperial College temelji svoje zaključke na rezultatima britanske Agencije za sigurnost zdravlja i podacima Zavoda za javno zdravstvo o ljudima koji su bili pozitivni na COVID-19 u periodu od 29. novembra do 11. decembra.

Ono što se do sada zna o omikronu je da se mnogo brže prenosi od delta varijente virusa korona, ali da daje blaži oblik bolesti. Međutim, to ne treba da nas uljuljka jer se u Evropi sada uglavnom zaražavaju mladi i još se ne zna kako će se virus ponašati kada masovno počne da se zaražava starija populacija.

Simptomi omikrona

Prvi simptomi omikrona su noćno znojenje, glavobolja i umor. Dr Anželik Koci, predsednica medicinskog udruženja Južnoafričke Republike, gde je otktiven omikron, rekla je nedavno da nevakcinisani imaju mnogo ozbiljnije simptome, nego vakcinisani ukoliko se zaraže omikronom.

Epidemiolozi u Srbiji kažu da omikron možda dodatno smanjio efikasnost vakcina, ali da vakcina i dalje štiti od teških formi bolesti. Prof. Jovanović je ranije za Euronews Srbija rekla da je važno da se primi treća doza vakcine, jer buster doza povećava količinu antitela i tako štiti od teških formi bolesti, pa i od omikron varijante.

Napominje da zaštitu daje i infekcija, ali da je to neka vrsta "ruskog ruleta" sa virusom, jer ne znamo da li će se razviti teža klinička slika i pacijent završiti u intenzivnoj nezi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija