Evropa

Još jedna evropska država razmatra uvođenje obavezne vakcinacije nakon praznika: "Moramo vakcinisati sve"

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2021

-

11:08

Još jedna evropska država razmatra uvođenje obavezne vakcinacije nakon praznika: "Moramo vakcinisati sve"
Još jedna evropska država razmatra uvođenje obavezne vakcinacije nakon praznika: "Moramo vakcinisati sve" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

I pored tendencije pada broja novozraženih i hospitalizacija zbog korona virusom, u Belgiji se sve više raspravlja o uvođenju obavezne vakcinacije za sve one koji žele da učestvuju u javnom životu.

Ideju da se samo potuno vakcinisanima omogući pristup barovima i restoranima, velikim događajima, sportskim takmičenjima i kulturnim predstavama, podržala je partija belgijskog premijera Aleksandra de Kroa, a o tome bi trebalo da raspravlja Savezni parlament posle novogodišnjih praznika.

profimedia

 

"Cilj je jasan: moramo vakcinisati sve. Ako je obavezna vakcinacija put do toga, ja bih je uzeo u obzir. O tome ne može da odlučuje samo vlada već i prlament", poručio je de Kro.

U Belgiji trenutno su na snaži 3G propusnice koje obuhvataju potvrde o vakcinaciji, negativnom testu ili oporavku od kovida. Prema rečima zagovornika uvođenja 1G propusnica samo za vakcinisane, to bi moglo da da obezbedeni veću sigurnost građana, ali i donekle ograniči širenje novog omikron soja virusa.

Protivnici ove ideje smatraju da će se time stvoriti još veća polarizacija u društvu, koja će doneti srazmerno malo koristi jer će maske i dalje biti obavezne. U Belgiji su na snazi restriktivne mere zabrane okupljanja kako u zatvorenim tako i na otvorenim prostorima, obavezan rad od kuće i nošenje zaštitnih maski za starije od šest godina, a za ulazak u barove i restorne neophodno je imati kovid propusnice.

Mere su dovele do pada broja novozaraženih za gotovo 25 procenata u nedelji pred Božić, kada je u proseku identifikovano oko 6.500 novozaraženih na dnevnom nivou. U bolnice se dnevno prima u proseku 135,7 pacijenata obolelih od Kovid-19, što je pad od 29 odsto u odnosu na prethodnih sedam dana. U istom periodu, broj ljudi koji umiru od virusa takođe je opao, za osam odsto, sa prosečno 35,7 preminulih pacijenata od Kovid-19 na dnevnom nivou. Ukupan broj umrlih od početka pandemije u Belgiji dostigao je 28.218 osoba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa