Evropa

Belgija zatvara nuklearke 2025. godine, ulagaće u modularne reaktore

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2021

-

10:25

Belgija zatvara nuklearke 2025. godine, ulagaće u modularne reaktore
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Belgijska vlada je postigla noćas sporazum kojim se potvrđuje da će nuklearne elektrane u zemlji biti zatvorene 2025. godine, ali će država nastaviti da ulaže u tehnologiju nuklearne energije, objavili su danas belgijski javni servisi RTBF i VRT.

Rasprava o ovoj temi je trajala nedeljama u koalicionoj vladi Belgije, koju čini sedam partija, pri čemu su Zeleni ostali odlučni da se poštuje zakon iz 2003. koji predviđa gašenje nuklearnih elektrana, dok su liberali iz francuskog govornog područja bili za to da dva najnovija reaktora ostanu otvorena, prenosi Rojters.

Dvema belgijskim nuklearnim elektranama, sa ukupno sedam reaktora, upravlja francuska kompanija Anži.

Nakon razgovora tokom noći, ključna grupa ministara je postigla kompromis prema kojem će poslednja postojeća nuklearka biti zatvorena 2025. godine, pod uslovom da Belgija uloži 100 miliona evra (113,4 miliona dolara) u istraživanje buduće nuklearne energije, sa naglaskom na manje modularne reaktore, preneli su belgijski mediji. Belgija tek treba da utvrdi kako da nadoknadi manjak električne energije, a jedna od opcija su gasna postrojenja. Odluka o tome može biti doneta do marta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa