Društvo

Profesorka Tanja Jovanović otkrila koliko je slučajeva omikrona registrovano u Srbiji do sada

Komentari

Autor: S. Tuvić

28/12/2021

-

13:00

Profesorka Tanja Jovanović otkrila koliko je slučajeva omikrona registrovano u Srbiji do sada
Profesorka Tanja Jovanović otkrila koliko je slučajeva omikrona registrovano u Srbiji do sada - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Omikron se još uvek sporadično javlja u Srbiji, do sada je otkriven kod desetak zaraženih pacijenata, kaže za Euronews Srbija prof. Tanja Jovanović sa Medicinskog fakulteta.

U mnogim evropskim zemljama nova varijanta virusa već je dominantna, a prof. Jovanović očekuje da će se to uskoro dogoditi i u Srbiji, te se zbog toga prati situacija.

"Osim četvoročlane porodice imamo još registrovanih pacijenata sa omikron varijantom virusa, ali on još uvek nije dominantan. Treba verovatno da prođu dve, tri nedelje", navela je ona.

Podseća da se virus brže prenosi od delta varijante, te da se može očekivati da postane dominantan soj brže od delte. Delta soj otkriven je u Srbiji 1. jula, a trebalo mu je oko mesec i po dana da postane dominantan, te je 12. avgusta potvrđen kod 90 odsto zaraženih osoba.

Omikron je prvi put otkriven u Srbiji 23. decembra, a detektovan je kod četvoročlane porodice koja je stigla iz Bocvane. Nova varijanta "uhvaćena je" u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, gde se radi sekvenciranje virusa.

Porodica je po sletanju na aerodrom bila negativna, bili su u izolaciji, a nakon nedelju dana ponovljen je PCR i pokazalo se da su zaraženi. Sekvenciranjem je dokazano da je u pitanju omikron.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija