Društvo

Tiodorović za Euronews Srbija: Dve ključne teme na sednici Kriznog štaba koja je zakazana za utorak

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

24/12/2021

-

19:56

Tiodorović za Euronews Srbija: Dve ključne teme na sednici Kriznog štaba koja je zakazana za utorak
Tiodorović za Euronews Srbija: Dve ključne teme na sednici Kriznog štaba koja je zakazana za utorak - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, Miloš Milivojević, Dimitrije Nikolić, AP/Jerome Delay, Laurent Gillieron

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Kriznog štaba zakazana je za utorak u 16 sati, a teme će biti predstojeći praznici, koliko je zdravstveni sistem spreman za novu varijantu virusa korona - omikron i novi talas koji se očekuje već u januaru.

"Na sednici Kriznog štaba biće analizirana aktuelna epidemiološka situacija, ali i da li je zdravstveni sistem spreman za novi talas i novu varijantu virusa korona - omikron ", kaže za Euronews Srbija epidemiolog i član Kriznog štaba prof. Branislav Tiodorović.

On je naveo da će lekari iz Kriznog štaba insistirati na pooštravanju mera, kao što su tražili i na prethodnim sastancima, ali da je gotovo siguran ih neće biti.

"Verovatno će ostati mere koje su bile na snazi kao i do sada. Mere nisu ublažavane, ali neće biti ni pojačane", naveo je Tiodorović.

Omikron je u četvrtak, 23. decembra potvrđen u Srbiji, a naš sagovornik kaže da je sigurno bio prisuutan i ranije, da još nije "dobio zalet", a dobiće ga kada se mladi okupe na dočeku Nove godine. U prvom naletu, procenjuje on, razboljevaće se mladi, a onda će virus da se širi i među starijima.

Krajem januara zamah novog talasa

"Ovaj je oblik virusa je teži za starije, ponekad čak i za vakcinisane koji imaju teške hronične bolesti. Kada se uporede podaci u Evropi vidi se da kod omikrona ima mnogo više zaraženih, a da je u bolnicama manji broj pacijenata. Mi očekujemo da će se povećati broj obolelih krajem januara i da će tada novi talas dobiti zamah", naveo je on.

Smatra da su predstojeći praznici epidemiološki rizik, da su već puna skijališta, banje. Poseban rizik za prenošenje virusa predstavlja organizovan doček Nove godine u restoranima, kafićima, na trgovima.

"Po teoriji verovatnoće kada imate veći broj zaraženih imate i veću mogućnost da će biti i težih oblika. Mladi su više u komunikaciji, kontaktima, tako da u početku oni više oboljevaju, da bi se kasnije virus prenosio i na starije", naveo je on.

Tiodorović poziva građane da se iskoristi narednih desetak dana, dok je stabilnija situacija, da se vakcinišu. Smatra da je tokom praznika važna individualna i lična odgovornost svakog pojedinca. 

Savetuje svima da za praznike izbegavaju gužve, da obavezno nose maske ukoliko se nađu u masi i na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

"Trenutno imamo pad u broju pacijenata na bolničkom lečenju, pad u broju zaraženih. To je privremeno, ali je pad. Ono što nije dobro, još uvek mnogo ljudi umire. To treba da bude svedeno na sporadične slučajeve. Treba iskoristiti stišavanje epidemiološke situacije za vakcinaciju", rekao je on.

Upitan da li će medicinski deo Kriznog štaba tražiti da se pooštre mere na granicama, Tiodorović je naveo da su mere na prelazima usklađene sa merama ostalih evropskih zemalja.

"Mere koje su do sada primenjivane na granicama, one će se i dalje primenjivati. One su primerene onome što radi Evropa. Za strance je obavezan PCR ili potvrda o vakcinaciji, dok naši građani po Ustavu ne mogu da se zadržavaju na granici. Čak i ako su zarađeni ulaze u zemlju, a onda odlaze u kovid ambulantu i izolaciju", rekao je Tiodorović.

Mere koje su na snazi

Trenutno su na snazi sledeće mere: obavezna maska u zatvorenom, distanca, dozvoljeno okupljanje do 500 ljudi, kovid propusnice u ugostiteljskim objektima, kladionicama, kockarnicama posle 20 sati.

Srbija je početkom decembra uvela restriktivnije mere na graničnim prelazima. Na spisku rizičnih zemalja našlo se sedam južnoafričkih država: Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Nambija, Lesoto, Mozambik i Malavi. 

Protokol za kontrolu na granici uradio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović  Batut". Putnici iz rizičnih zemalja obavezno se testiraju na aerodromu. Ukoliko su negativni idu u kućnu izolaciju dve nedelje, a ukoliko su pozitivni zbrinjavaju se u kovid bolnici Batajnica.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Josarian

24.12.2021 20:00

Nije lako kada izneveriš sopstvenu struku i stručnost pod stare dane…

Srbija