Društvo

Kon o dočeku Nove godine: Kovid propusnice 24 sata su minimum, najbolje da svi ostanu u stanovima

Komentari

Autor: Tanjug

17/12/2021

-

13:45

Kon o dočeku Nove godine: Kovid propusnice 24 sata su minimum, najbolje da svi ostanu u stanovima
Predrag Kon - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodn Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Iako se situacija poboljšava, plaši me doček Nove godine i pojava omikron varijante virusa, zato će struka tražiti da kovid propusnice važe 24 časa, rekao je danas epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Kon je za Tanjug rekao da je u Srbiji trenutno situacija bolja i da ga raduje opadanje brojeva, ali da sa druge strane postoji strepnja zbog dočeka Nove godine i slava.

On je objasnio da su to praznici u kojima najviše ima kontakata, a da je u ovim uslovima veoma važno da se to zadrži na uskom krugu porodice.

Na pitanje da li će struka tražiti oštrije mere za predstojeće praznike, Kon je rekao da i dalje ostaju pri stavu da je potrebno uvesti kovid propsunice koje će važiti 24 časa i da će to predložiti na Kriznom štabu.

"Što se tiče dočeka, kao epidemiolog govorim i razumem da će ljudi biti ljuti zbog toga, ali ja bih najviše voleo da se to ne održi i da svi dočekuju u stanovima, jer bi na taj način sprečili eksplozivno širenje koje apsolutno postaje moguće zbog omikron varijante, koja će sasvim sigurno dotle ući u zemlju", rekao je Kon.

On je upozorio da postoji velika mogućnost da se taj soj proširi posle praznika, ali i da mu je jasno da nije realno da dočeka ne bude.

"Ono što je minimum je da kovid propusnice važe 24 časa kako bi obezbedile da se okupljaju bar oni koji su vakcininsani, koji su preležali ili su testirani", objasnio je epidemiolog.

Kaže da će se posledice dočeka i praznika videti tek krajem januara.

"Rizik i dalje postoji, da je kojim slučajem sada situacija bez omikrona ja bih bio mnogo mirniji", rekao je Kon i istakao da je vakcinacija trenutno najveća zaštita, posebno trećom dozom.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Mirjana

17.12.2021 14:11

Ne razumem koliko pričaju svi smo prenosnici i vakcinisani i ne vakcinisani šta će značiti da svi vakcinisani budu na jednom mestu,da li to znači da će oni možda biti zaraženi sa lakšim ishodom ali opet zaraženi .Onda treba zabraniti sve da niko nigde ne ide bar godinu dana da svi sede kod kuće da ko može radi od kuće ko ne nek sedi kući zalihe hrane i vode sve da se zatvori,i da na kraju pobedimo Koronu

Srbija