Zdravlje

Sve što znamo o novom leku protiv virusa korona koji je juče stigao u Srbiju - kako se koristi i šta zapravo radi

Komentari

Autor: Tara Tomović

16/12/2021

-

21:40

Sve što znamo o novom leku protiv virusa korona koji je juče stigao u Srbiju - kako se koristi i šta zapravo radi
Sve što znamo o novom leku protiv virusa korona koji je juče stigao u Srbiju - kako se koristi i šta zapravo radi - Copyright Tanjug/Nikola Anđić; profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je juče da je u Srbiju stigao novi lek protiv koronavirusa američke kompanije Merck's and Co. (MSD), koji pomaže u prvih pet dana nakon pozitivnog rezultata testa, a namenjen je pre svega najugroženijima - gojaznima, dijabetičarima i kardiovaskularnim bolesnicima.

Velika Britanija bila je prva zemlja na svetu koja je 4. novembra registrovala Merkov lek protiv koronavirusa, a Evropska agencija za lekove (EMA) preporučila je njegovu upotrebu dve nedelje kasnije. EMA je saopštila da pilulu treba uzimati dva puta dnevno tokom pet dana, ali je savetovala da je ne koriste trudnice, niti žene koje planiraju trudnoću.

Kako funkcioniše Merkov lek?

Merck and Co. je 1. oktobra saopštio da je njihova pilula smanjila mogućnost hospitalizacije i smrtnih ishoda za oko 50 odsto kod pacijenata sa rizikom od teške forme bolesti u roku od pet dana od davanja.

Lek, koji je razvijen u saradnji sa kompanijom Ridgeback Biotherapeutics, pripada klasi molnupiravira, odnosno antivirusnih lekova koji se nazivaju i mutagenim ribonukleozidima. Oni menjaju virusni genetski materijal i unose namerne greške kako bi sprečili replikaciju i transkripciju virusnog genoma.

Unutar ćelije domaćina, molnupiravir se pretvara u molnupiravir trifosfat. Kada virus pokuša da se replicira, molnupiravir trifosfat se ugrađuje u virusnu RNK umesto u nukleozid citidin, izazivajući mutaciju. Mutacija sprečava potom replikaciju virusa i održava nizak broj virusa u telu i tako smanjuje težinu bolesti.

AP Photo

 

Prednost molnupiravira je u tome što je, za razliku od svih drugih potencijalnih tretmana do sada, u pitanju tableta za oralnu upotrebu koju osoba može uzeti van kliničkog okruženja.

Što se bezbednosti tiče iz kompanije su rekli da je 12 odsto pacijenata imalo blage neželjene efekte, te da je osim toga lek sasvim bezbedan.

Fajzerova pilula sledeće godine u Srbiji

Predstavljajući Merkov molnupiravir građanima, predsednik Vučić je najavio da se u Srbiji u prvom kvartalu 2022. godine očekuje i antikovid lek kompanije Fajzer.

Podaci o kliničkim ispitivanjima koje su dale dve kompanije sugerišu da Fajzer ima efikasniju pilulu, odnosno da ona smanjuje mogućnost od hospitalizacije i smrti kod 89 odsto pacijenata sa kovidom u prva tri dana od davanja, a 85 odsto ako se lek aplicira u roku od pet dana.

I Fajzerov lek treba da se ispije u roku od pet dana - tri tablete ujutru i tri uveče.

Fajzerov lek pripada klasi inhibitora proteaze koji su dizajnirani tako da blokiraju enzim koji je koronavirusu potreban za razmnožavanje. Baš zato što lek cilja deo virusa koji je neophodan za replikaciju, patogen ne može postati otporan na tretman.

Međutim, ovaj lek se daje u kombinaciji sa ritonavirom, starijom antivirusnom terapijom koja pojačava aktivnost inhibitora proteaze, ali može izazvati gastrointestinalne neželjene efekte i ometati dejstvo drugih lekova koje osoba unosi.

AP Photo/Mark Lennihan

 

I iz kompanije Fajzer kažu da je jako mali broj pacijenata iskusio blage nus-pojave, te tvrde da je lek izuzetno bezbedan.

I jedna, i druga kompanija kažu da će uložiti napore da proizvedu što je više moguće lekova protiv kovida. Fajzer kaže da će do kraja ove godine proizvesti 180.000 terapija, odnosno 50 miliona do kraja 2022. Iz Merka kažu da do kraja godine očekuju proizvodnju od 10 miliona terapija, odnosno 20 miliona do kraja sledeće godine.

 

Komentari (0)

Magazin