Društvo

Kon: Epidemiološka situacija povoljnija, omikron se u Srbiji očekuje krajem decembra

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2021

-

09:16

Kon: Epidemiološka situacija povoljnija, omikron se u Srbiji očekuje krajem decembra
Kon: Epidemiološka situacija povoljnija, omikron se u Srbiji očekuje krajem decembra - Copyright Tanjug/Tanja Drobnjak

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da se u Srbiji poboljšava epidemiološka situacija sa virusom korona, da se smanjuje broj zaraženih, kao i broj pacijenata koji su na intenzivnoj nezi u bolnicama, ali da situacija nije potpuno povoljna jer je i dalje veliki broj preminulih.

On je za TV Pink naveo da se trenutno ne vidi šta bi poremetilo pad brojki u naredne dve nedelje, dodajući da je pred nama zasigurno i dalje nastavak pada broja obolelih. Kaže da je to optimističan podatak kada se uporedi sa pojedinim zemljama sveta.

"Pitanje je samo oko omikrona. Registrovan je u 60 zemalja sveta, što pokazuje zavidan potencijal i znači da će vremenom zavladati čitavim svetom" priča Kon.

Kako je dodao, pojedine zemlje preventivno uvode nove mere, kako bi se sprečio nagli porast obolevanja.

"Mi imamo dobru situaciju, u školama nismo imali skok, i ne vidi se ništa sve do nekog ozbiljnijeg dolaska ljudi iz područja gde je to prisutno", navodi Kon i dodaje da očekuje da će omikron stići u Srbiju verovatno krajem decembra.

Govoreći o četvrtoj dozi, Kon je naveo da se postavlja pitanje da li je ta vakcina za starije, i one ugrožene, ili za sve građane, ali to će, kako je istakao, pokazati studije.

"Treća doza je značajna, pogotovo kada je u pitanju omikron soj. On pojačava rast antitela, štiti ćelijski imunitet...",  objasnio je Kon.

Govoreći o efikasnosti vakcina, Kon dodaje da kod kineske vakcine, treća doza dovodi do naglog skoka antitela, ali da je svaka vakcina značajna i podjednako važna.

"Očekujem da ćemo, ukoliko dođe do vakcinacije četvrtom dozom, zasigurno imati dovoljno cepiva za građane", rekao je on i dodao da je glavni vid izlaza iz ove situacije vakcinacija.

Kon je naveo da je, izjava Bila Gejtsa, koji je najavio kraj pandemije za narednu godinu, dosta optimistična, dodajući da se slaže sa njim, ali da ne može sa sigurnošću da tvrdi da će se pandemija okončati upravo tada.

On je prokomentarisao i problem nevakcinacije, za šta je naveo strah građana od igle, dodajući da su pacijenti spremni da popiju i nekoliko lekova, samo da ne prime cepivo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija