Evropa

Brod koji je blokirao Suecki kanal konačno stigao u luku u Roterdamu

Komentari

Autor: Euronews, T.T.

29/07/2021

-

21:55

Brod koji je blokirao Suecki kanal konačno stigao u luku u Roterdamu
Brod koji je blokirao Suecki kanal konačno stigao u luku u Roterdamu - Copyright AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Ogroman kargo brod koji je u martu blokirao Suecki kanal, konačno je stigao do predviđene luke u Evropi.

"Ever Given" je u četvrtak uplovio u luku u Roterdamu u Holandiji kako bi započeo istovar tereta, mesecima nakon što je to prvobitno bilo planirano.

Brod pod zastavom Paname, krenuo je prema holandskoj luci, pre nego što se u martu zaglavio u jednosmernom kanalu.

Saobraćaj kroz prometnu traku kanala bio je obustavljen skoro nedelju dana nakon što se brod od 400 metara nasukao na peščanu obalu, oko šest kilometara severno od južnog ulaza.

Uz velike napore, plovilo veličine nebodera je oslobođeno nakon šest dana, dozvoljavajući stotinama brodovima, koji su bili u zastoju da konačno krenu prema svom odredištu.

Ranije ovog meseca, "Ever Given" je napustio Veliko gorko jezero (slano jezero između severnog i južnog dela Sueskog kanala), gde je bio zatočen više od tri meseca zbog finansijskog spora.

Tanjug AP/PLANET LAB INC.

 

Nakon više nedelja pregovora i sudskog spora, pušten je da nastavi putovanje kada je japanski vlasnik broda postigao sporazum o kompenzaciji s egipatskim vlastima.

Inače, u aprilu je kompanija za podatke o otpremi Lloyd's List procenila da je blokada Sueckog kanala, zbog zastoja tereta između Azije i Evrope, koštala svetsku ekonomiju oko osam milijardi evra dnevno.

Konačno, "Ever given" je na kraju uplovio u kontejnerski terminal Amazonhaven rano u četvrtak ujutru sa oko 18.300 kontejnera na brodu.

"Bilo je veliko olakšanje videti ga. Zaista poseban trenutak", rekao je Hans Nagtegal, direktor terminala za kontejnere u luci Roterdam.

"Konačno možemo obaviti istovar i nadam se da ćemo ga vratiti u normalnu rutinu plovidbe", rekao je za AFP.

Očekuje se da će brod ostati u Roterdamu do 5. avgusta pre nego što će krenuti na put prema engleskoj luci Filikstou.

Komentari (0)

Evropa