Evropa

Rama optimista u vezi sa sporazumom s Italijom oko migranata, nakon što je Ustavni sud suspendovao ratifikaciju

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2023

-

15:35

Rama optimista u vezi sa sporazumom s Italijom oko migranata, nakon što je Ustavni sud suspendovao ratifikaciju
Edi Rama - Copyright Tanjug/HINA/Edvard Šušak

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je uveren u pozitivan ishod dogovora s Italijom o prijemu migranata i obradi podataka o njima, nakon što je Ustavni sud Albanije suspendovao ratifikaciju tog sporazuma u parlamentu.

Rama je saopštio da se oslanja na konačnu procenu tog suda, budući da sporazum "ne sadrži ništa neustavno".

"Ustavni sud je izvršio svoju dužnost, budući da se prema Ustavu sporazumi automatski suspenduju radi razmatranja pre nego što ih parlament ratifikuje. To je dokaz da ja ne kontrolišem sudove u Albaniji", rekao je Rama na skupu desničarske partije Braća Italije, koju predvodi premijerka te zemlje Đorđa Meloni.

Početkom novembra Rama i Meloni su potpisali Memorandum o razumevanju kako bi se uspostavila dva centra za obradu molbi za azil migranata koje je italijanska mornarica spasila u Jadranskom moru.

Stariji, deca, trudnice i izbeglice koje su spasile nevladine organizacije koje se ukrcavaju direktno u italijanske luke, izostavljeni su iz sporazuma, prenosi Ansa.

Albanski premijer je rekao da je potrebno bolje rešenje za pitanje o kojem članice Evropske unije "ne mogu da se sporazumeju", kao i toga kakvo je afričko viđenje Zapada.

Rama je naglasio da je njegova zemlja dobila zahteve za dogovore oko migranata i s drugih strana, i ti zahtevi su odbijeni, budući da su države u pitanju "zemlje-rođaci", dok je Italija, kako tvrdi, bratska zemlja.

"Postoji razlika, ako se dogovorimo sa zemljom kao što je Italija, to je zajednički napor, i mi (Albanija) nismo treća zemlja na koju se prenosi problem", zaključio je Edi Rama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa