Evropa

Sandu: Dve glavne pretnje za Moldaviju korupcija i agresivna politika Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2023

-

23:47

Sandu: Dve glavne pretnje za Moldaviju korupcija i agresivna politika Rusije
Maja Sandu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Moldavije Maja Sandu pozdravila je danas usvajanje nove odbrambene strategije u parlamentu koja poziva na učvršćivanje odnosa Moldavije sa njenim zapadnim saveznicima i identifikuje Rusiju kao pretnju.

Sandu je to objavila na Fejsbuku dva dana nakon što je Evropska unija pristala da otvori pregovore o proširenju članstva sa Moldavijom i susednom Ukrajinom, preneo je Rojters.

Ona je osudila napad Rusije na Ukrajinu i optužila Moskvu da planira državni udar kako bi je zbacila sa vlasti. Sandu je rekla da nova bezbednosna strategija ističe "glavne pretnje" sa kojima se Moldavija suočava i kako da im se "efikasno suprotstavi".

"Postoje dve glavne pretnje našoj nacionalnoj bezbednosti - agresivna politika Ruske Federacije protiv naše zemlje u celini i duboko ukorenjena korupcija u Moldaviji", napisala je ona.

Članovi partije Maje Sandu, Stranke akcije i solidarnosti, imaju većinu u parlamentu Moldavije, koji je u petak usvojio strategiju koja se fokusira na bliže veze sa EU, Rumunijom, SAD i NATO.

Moldavija, međutim, želi da zadrži "neutralni" status, utvrđen u Ustavu zemlje i za razliku od Ukrajine, ne traži članstvo u NATO.

Zaharova: Moskva je uvek poštovala interese Moldavije

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova osudila je dokument kao "rusofobski", rekavši da je Moskva uvek poštovala interese Moldavije.

Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, kako navodi Rojters, ismejao odluku EU da pokrene pregovore o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom, rekavši da nijedna od tih zemalja nije ispunila kriterijume za članstvo.

Sekretar za štampu Ministarstva spoljnih poslova Moldavije Igor Zaharov je rekao da su komentari Peskova jasan pokazatelj toga da se Moldavija povlači iz sfere uticaja Moskve.

"Odlučno idemo evropskim putem", kazao je Zaharov za Radio Moldaviju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa