Evropa

Rusija upozorila Finsku zbog odbrambenog sporazuma sa SAD

Komentari

Autor: Tanjug

19/12/2023

-

12:28

Rusija upozorila Finsku zbog odbrambenog sporazuma sa SAD
Rusija upozorila Finsku zbog odbrambenog sporazuma sa SAD - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Rusija neće ostaviti bez odgovora gomilanje vojnog potencijala NATO na njenim granicama, upozorila je Moskva finskog ambasadora, dodajući da će preduzeti neophodne mere kako bi se suprotstavila agresivnim odlukama Finske i njenih NATO saveznika, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Odgovornost za pretvaranje zone dobrosusedstva u zonu moguće konfrontacije u ovom regionu, u potpunosti je na aktuelnim finskim vlastima", dodaje se u saopštenju Zaharove objavljenom na zvaničnom sajtu ministarstva.

Zaharova je istakla da se u odredbama odbrambenoog sporazuma Vašingtona i Helsinkija, koji je finska vlada nedavno usvojila i koji tek treba da prođe parlament, ne preciziraju nikakva ograničenja o vrsti i upotrebi američkog vojnog naoružanja koje će u Finskoj biti skladišteno.

Sporazum od ponedeljka sa SAD ima za cilj da omogući brzi vojni pristup i pomoć novoj članici NATO saveza, u slučaju sukoba, rekli su zvaničnici ranije. U sporazumu je, prenosi Rojters, navedeno 15 objekata i područja u Finskoj, uključujući četiri vazdušne baze i vojnu luku, kojima će američka vojska imati nesmetan pristup i gde će moći da skladišti vojnu opremu i municiju. Kremlj je u petak upozorio da će novi sporazum predstavljati očiglednu pretnju po nju kao i da će dovesti do tenzija sa Helsinkijem.

Komentari (0)

Evropa