Evropa

Dendijas: Grčka šalje fregatu u Crveno more

Komentari

Autor: Kathimerini

21/12/2023

-

10:21

Dendijas: Grčka šalje fregatu u Crveno more
Dendijas: Grčka šalje fregatu u Crveno more - Copyright Tanjug/AP/Petros Karadjias

veličina teksta

Aa Aa

Grčki ministar odbrane Nikos Dendijas najavio je slanje fregate u Crveno more, u okviru međunarodne operacije "Čuvar prosperiteta", piše "Kathimerini".

Operacija, za koju su 10 zemalja - SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Bahrein, Kanada, Francuska, Italija, Holandija, Norveška, Sejšeli i Španija, već izrazile interesovanje, biće usmerena na zaštitu komercijalnih brodova koji plove u Crvenom moru suočeni sa pretnjama i napadima jemenskih Huta.

Podseća se da su pobunjenici koje podržava Iran sa sedištem u južnom Jemenu najavili napadne na brodove koji dolaze iz zemalja koje se smatraju saveznicama Izraela. U prethodnom periodu su već upali na jedan trgovački brod i ispalili projektile na još tri.

U narednim danima očekuje se odlazak grupe pripadnika grčke mornarice u Bahrein, gde će se nalaziti centar za koordinaciju operacije koju sponzoriše SAD, kako bi se upoznali sa detaljima planirane misije.

Osnovni plan je da ratni brodovi koji prolaze kroz područje južnog Crvenog mora i Adenskog zaliva, prate komercijalne brodove.

 

Komentari (0)

Evropa