Evropa

Ko je Ekatarina Duncova? Usudila se da prkosi Putinu na izborima, pa sakupljala potpise usred policijske racije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/12/2023

-

14:09

Ko je Ekatarina Duncova? Usudila se da prkosi Putinu na izborima, pa sakupljala potpise usred policijske racije
Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Ruska političarka Ekatarina Duncova (40) iz Rževa predala je dokumenta ruskoj Centralnoj izbornoj komisiji kako bi se kandidovala na predsedničkim izborima 2024. godine. i njen zahtev je odobren 20. decembra.

Ona je u ranijim nastupima pozivala na mir u Ukrajini i promovisala je viziju "humane, prijateljske i mirne Rusije spremne da sarađuje sa svima po principima uzajamnog poštovanja".

Tanjug/AP

 

Obraćajući se novinarima u sredu u Moskvi, Duncova je rekla da se nada da će taj događaj inspirisati njene pristalice.

"Osećam uspeh, uradili smo sve što smo trebali. Napravili smo ovaj korak i mislim da bi trebalo da inspiriše ljude koji nas podržavaju. Nadam se da ću bar biti registrovana kao kandidat. Ali, naravno, prikupljanje potpisa je ogroman posao i nadam se da će ljudi aktivno učestvovat", rekla je ona.

Naime, da bi bila prihvaćena kao nezavisni kandidat, bivša novinarka mora da prikupi 300.000 potpisa podrške iz najmanje 40 ruskih regiona.

Tanjug/AP

 

Govoreći za Asošijeted pres u ranijem intervjuu, Duncova je rekla da se sa jedne strane plaši prethodnog ciljanja aktivista i demonstranata od strane Kremlja, ali da je sa druge neophodno predstaviti alternativu predsedniku Vladimiru Putinu i njegovoj politici.

Duncova je 17. decembra organizovala skup svojih pristalica, kojem je prisustvovalo više od 700 ljudi. Tokom sastanka ugašeno je svetlo u zgradi i upala je policija, koja je odbila pravo da se produži zakup prostorija, piše ruski portal 29.ru. Bez obzira na poteškoće Duncova je uspela da sakupi 522 potpisa. 

Ono što ju je, kako kaže, dovelo u politiku bilo je ukidanje direktnih izbora u Rževu, gde ona već dugo živi i smatra ovaj grad svojim domom. Katarina je formirala inicijativnu grupu koja se protivila ukidanju direktnih izbora. Njihova zakonodavna inicijativa odbijena je u razmatranju, a prikupljeni potpisi su proglašeni nevažećim.

Tanjug/AP

 

Duncova je prethodno govorila o svojoj želji da se nominuje na stranici mreže VKontakte. Tamo je rekla da je ima 40 godina, živi u Rževu, da je radila kao novinarka, podigla troje dece i bavila se politikom. Ona je rođena u Krasnojarsku, i ima dve diplome iz oblasti prava i televizijskog novinarstva.

„Danas sa vama delim važnu odluku koja se već dugo kuva u mom srcu. Ja ću se kandidovati za predsednicu Rusije. Zašto sam donela ovu odluku? Zato što volim našu zemlju, želim da Rusija bude demokratska, prosperitetna i mirna država. A sada se naša zemlja kreće u potpuno drugom pravcu: daleko od prava i sloboda, daleko od ljubavi i mira, daleko od divne budućnosti“, napisala je političarka na svojoj stranici VKontakte.

Izbori u Rusiji održaće se 17. marta, a Putin je ubedljiv favorit kojeg podržava između 58 procenata glasača prema anketi Levada centra od 7. decembra. Daleko na drugom mestu se nalazi kandidat Komunističke partije Genadij Zjuganov sa 1,3 posto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa