Evropa

Pucnjava na fakultetu u Pragu: Najmanje 15 mrtvih, 30 ranjeno, napadač prethodno ubio oca

Komentari

Autor: novinky.cz

21/12/2023

-

15:50

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U zgradi Filozofskog fakulteta i Fakulteta umetnosti Karlovog univerziteta u Pragu došlo je do pucnjave. Prema poslednjim vestima, ubijeno je najmanje 15 ljudi, dok je 30 osoba ranjeno. Policija je saopštila da je ubila napadača.

Šef policije Martin Vondrašek rekao je na konfereciji za novinare da to možda nisu konačne brojke. Policija je navela i da je otac osumnjičenog za pucnjavu ranije danas pronađen mrtav, preneo je Rojters.

"U 12:20 dobili smo informaciju da je 24-godišnji muškarac iz sela Hostun trebalo da krene za Prag, rekavši da želi sebi da oduzme život. U 12:45 dobili smo informaciju da je u istom selu pronađen mrtav muškarac, otac osumnjičenog", rekao je Vondrašek.

Policija istražuje nalog na društvenoj mreži Telegram, gde je osumnjičeni navodno izjavio da mrzi svet i da želi da za sobom ostavi što više bola, prenose češki mediji.

"Na osnovu prvih informacija možemo potvrditi da na licu mesta ima mrtvih i povređenih. Policija se trenutno nalazi na terenu, a ceo trg Jana Palaha i okolina su potpuno zatvoreni", saopštila je policija u inicijalnom postu na društvenoj mreži X.

Na licu mesta nalaze se brojne ekipe hitne pomoći i policije, a na snimcima koji su se proširili drštvenim mrežama se vidi kako ljudi istrčavaju iz zgrade fakulteta, koja je okružena policijom.

Portparolka Fakulteta umetnosti je potvrdila da je došlo do pucnjave u ovoj ustanovi koja prostorije deli sa Filozofskim fakultetom.

Novinska agencija Aktu.cz navodi da je napadač koristio "dugačko oružje sa optikom".

Policija za sada nema informacija da je počinilac povezan sa bilo kojom terorističkom organizacijom.

Ispituju se njegove objave na društvenim mrežama, na osnovu kojih se može zaključiti da je bio inspirisan nedavnom pucnjavom u Brjansku u Rusiji, tokom koje je srednjoškolka (14) otvorila vatru na času biologije, ubivši dve osobe i ranivši pet.

Novinar koji studira u Pragu objavio je na društvenim mrežama fotografiju na kojoj se vidi kako su se studenti zabarikadirali.

"Trenutno zaglavljen u svojoj učionici u Pragu. Napadač je mrtav, ali čekamo da budemo evakuisani. Molim se da izađem živ. Zaključao sam vrata pre nego što je napadač pokušao da ih otvori. Pakao", napisao je Jakob Vizman.

Ministar unutrašnjih poslova Vit Rakusan rekao je da je napadač bio "mlada osoba". Kako je dodao, ne može da se isključi da je reč o studentu.

"Situacija je pod kontrolom. Policija je odmah izašla na lice mesta. U pitanju je složena situacija, ali policija i svi elementi IZS-a (Češki integrisani sistem spasavanja) rade veoma profesionalno", rekao je češkoj televiziji Rakušan.

Ubica nije imao krivični dosije

Ubica nije imao krivični dosije, legalno je držao oružje, rekao je  Rakusan.

Naoružanog napadača je u zgradi primetila čistačica filozofskog fakulteta.

"Trčao je hodnikom, a policajac je bio iza njega. Policajac mi je vikao da bežim", rekla je ona za češku televiziju.

Associated Press

Premijer Češke Petr Fijala otkazao je posetu Olomucu i hitno se uputio u Prag. Češka vlada je saopštila da će zbog pucnjave večeras u 21 sat održati vanrednu sednicu.

Kako prenosi novinska agencija ČTK, studenti su putem društvenih mreža upozoravali kolege da ostanu zaključani u učionicama ili biblioteci, kao i da se evakuišu ka ulici Celetné.

Spasilačka služba je saopštila da je aktivirala tzv. trauma plan i da je na lice mesta izašao i veliki broj ekipa, kao i specijalno vozilo Hitne pomoći "Golem" koje se koristi samo u slučajevima velikog broja povređenih.

Češka policija saopštila je stranim ambasadama da i dalje radi na identifikaciji žrtava današnje pucnjave u Pragu.

Predsednik Češke Petar Pavl rekao je da je šokiran događajima na Fakultetu umetnosti u Pragu, kao i da izražava najdublje žaljenje i iskreno saučešće porodicama i rodbini žrtava poginulih u pucnjavi.

"Želim da zahvalim građanima što poštuju uputstva bezbednosnih snaga i pružaju maksimalnu saradnju", naveo je on u objavi na Tviteru.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je EU "šokirana besmislenim nasiljem koje je danas u Pragu odnelo nekoliko života". 

"Izražavam najdublje saučešće porodicama žrtava i češkom narodu u celini. Stojimo uz vas i tugujemo sa vama", navela je ona u objavi na društvenoj mreži X.

Inače, pucnjava u Pragu je najtragičnija u istoriji Češke. Godine 2015. u Uherskom Brodu poginulo je osam osoba, a dve manje 2019. u pucnjavi u bolnici u Ostravi.

Komentari (0)

Evropa