Evropa

Šta je prethodilo pucnjavi na fakultetu u Pragu: Policija naredila evakuaciju, ali napadač otišao u drugu zgradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/12/2023

-

20:56

Šta je prethodilo pucnjavi na fakultetu u Pragu: Policija naredila evakuaciju, ali napadač otišao u drugu zgradu
Šta je prethodilo pucnjavi na fakultetu u Pragu: Policija naredila evakuaciju, ali napadač otišao u drugu zgradu - Copyright Tanjug/AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Posle današnjeg masakra u zgradi Filozofskog fakulteta i Fakulteta umetnosti Karlovog univerziteta u Pragu, oglasio se šef policije Martin Vondrašek, koji je izašao sa novim detaljima o napadaču i pucnjavi u kojoj je ubijeno najmanje 15 ljudi, dok su 24 osobe ranjene.

Policija je pre pucnjave evakuisala zgradu univerziteta, ali je osumnjičeni otvorio vatru u drugoj zgradu, otkrio je Vondrašek.

On je naveo na brifingu da je osumnjičeni, 24-godišnji student Karlovog univerziteta, trebalo da napusti svoju kuću u Hostounu, malom gradu zapadno od Praga, da bi otišao na predavanje.

Šef policije je opisao kako su se događaji odvijali. On kaže da je u 12.40 policija u kući napadača pronašla beživotno telo njegovog oca.

Policija je tada saznala da osumnjičeni treba da ima predavanje na fakultetu u 14 časova, otišla je i naredila evakuaciju te zgrade. Međutim, osumnjičeni je otišao u drugu zgradu univerziteta, gde je otvorio vatru, rekao je Vondrašek.

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

Policija je prvi put obaveštenje o tom napadu dobila u 14.59 časova. Prvi policajci su stigli na lice mesta za nekoliko minuta, a specijalci za 12 minuta.

Policija je u 15.20 dobila informaciju da beživotno telo napadača leži na ivici zgrade.

Iako se čini da je napadač izvršio samoubistvo, policajci su takođe pucali, tako da nije jasno šta je bio neposredni uzrok smrti osumnjičenog.

Policija: Napadač iz Praga možda odgovoran za ubistvo muškarca i dvomesečne bebe

Napadač koji je danas ubio najmanje 15 osoba u pucnjavi na Karlovom univerzitetu u Pragu možda je odgovoran za ubistvo muškarca i bebe u Klanovicama.

"Veoma ozbiljno ispitujemo navode, koji su u ovom trenutku vrlo realni, da je napadač sa Filozofskog fakulteta odgovoran i za dve žrtve od kraja prošle nedelje u Klanovicama", rekao je  Vondrašek na konferenciji za medije, prenosi češki portal Novinki.

Prošle nedelje, 15. decembra, u Klanovicama je nepoznata osoba pucala i usmrtila 32-godišnjeg muškarca i njegovu dvomesečnu ćerku, međutim policija do danas nije pronašla osobu koja je odgovorna za dvostruko ubistvo.

Fijala: Pucnjava delo usamljenog naoružanog napadača

Današnja pucnjava na Fakultetu umetnosti Karlovog univerziteta u centru Praga je, kako trenutno izgleda, delo usamljenog naoružanog napadača, to nije bio međunarodni terorizam ili čin organizovane grupe, izjavio je češki premijer Petr Fijala povodom masovnog ubistva u Pragu.

Fijala je izrazio saučešće rodbini i prijateljima svih nastradalih i poželeo brz oporavak povređenima.

"Mnogi životi, uglavnom mladih ljudi, izgubljeni su potpuno nepotrebno, nema opravdanja za ovaj stravičan čin“, izjavio je češki premijer.

On je novinarima rekao da snage bezbednosti u potpunosti kontrolišu situaciju i da nema opasnosti po građane. 

U subotu dan žalosti u Češkoj

Fijala je saopštio da je vlada te zemlje subotu, 23. decembar, proglasila danom nacionalne žalosti zbog pucnjave na Karlovom univerzitetu u Pragu.

"Vlada je usvojila zaključak u kojem izražava duboko saučešće porodicama žrtava, a minutom ćutanja na početku sednice vlade odali smo poštu žrtvama pucnjave", rekao je Fijala, prenosi Novinki.

On je pozvao građane Češke da 23. decembra u 12 časova minutom ćutanja odaju poštu žrtvama, dodavši da će se tada oglasiti i zvona na crkvama širom zemlje.

Češki ministar: Pucnjava u Pragu sumanuti čin koji Češka nikad nije doživela

Češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan izjavio je da je današnja pucnjava na Karlovom univerzitetu u Pragu "sumanuti čin koji Češka nikada u svojoj istoriji nije doživela".

"Izražavam saučešće svim žrtvama ovog neviđeno sumanutog čina, koji Češka nikada u svojoj istoriji nije doživela", rekao je Rakušan na konferenciji za medije, prenosi BBC.

Euronews

On je dodao da su se ovakvih dešavanja "svi plašili", ali da je to bilo teško sprečiti.

"Tragedija je duboka, tragedija će sigurno imati i mnoge druge posledice na atmosferu u školi, na bližnje, na one koji su evakuisani iz zgrade, a koji su bili svedoci tragičnog događaja", rekao je Rakušan. 

Komentari (0)

Evropa