Evropa

Bivša novinarka ne može protiv Putina: Duncovoj nije odobrena kandidatura za izbore

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2023

-

14:50

Bivša novinarka ne može protiv Putina: Duncovoj nije odobrena kandidatura za izbore
Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Bivšoj ruskoj televizijskoj novinarki Jekaterini Duncovoj zabranjeno je da se kandiduje protiv predsednika Rusije Vladimira Putina na predsedničkim izborima sledećeg marta zbog "grešaka" u njenoj prijavi za registraciju kandidata, saopšteno je na Telegram kanalu iz njenog izbornog štaba.

Do odluke je došlo svega tri dana nakon što je 40-godišnja Duncova podnela prijavu izbornoj komisiji da bude registrovana kao kandidatkinja, preneo je Rojters.

Ona je planirala da se kanduje sa programom koji uključuje okončanje rata u Ukrajini i oslobađanje političkih zatvorenika.

Na video snimku koji je objavio jedan ruski televizijski kanal vidi se sastanak Centralne izborne komisije, na kojem su svi članovi glasali da se Duncovoj ne dozvoli kandidatura.

Istovremeno, kako je izjavila predsednica Centralne izborne komisije Ela Pamfilova, broj osoba koji su podneli prijavu za kandidaturu na izborima za predsednika Rusije već je dostigao 29, prenela je "Parlamentarnaja gazeta".

Tanjug/AP

 

Državljani Rusije mogu da učestvuju na predsedničkim izborima kao samostalni kandidati ili kao kandidati političkih stranaka, a da bi se prijavili za učešće i izbornom procesu moraju da podnesu odgovarajuću dokumentaciju Centralnoj izbornoj komisiji.

Samostalni kandidati moraju da podnesu dokumentaciju i da obezbede podršku grupe građana, što je učinio i aktuelni predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

On je predao dokumentaciju kao samostalni kandidat 18. decembra, a već 19. decembra Centralna izborna komisija je registrovala grupu za podršku njegovoj kandidaturi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa