Evropa

Saradnici Navaljnog nude nagradu za informacije o nestalom opozicionaru

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2023

-

13:55

Saradnici Navaljnog nude nagradu za informacije o nestalom opozicionaru
Saradnici Navaljnog nude nagradu za informacije o nestalom opozicionaru - Copyright Tanuug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Saveznici zatvorenog ruskog opozicionara i kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, ponudili su danas novčanu nagradu za informacije o njegovom boravištu, nakon što je "nestao" u ruskom zatvorskom sistemu pre skoro tri nedelje.

Lokacija i zdravstveno stanje Navaljnog su nepoznati otkako su se njegovi advokati poslednji put sastali sa njim 5. decembra. 

Saradnici 47-godišnjeg aktiviste upozorili su da bi njegov život mogao biti u opasnosti, navodeći da je Navaljni imao "ozbiljne zdravstvene probleme" neposredno pre nego što je nestao, prenosi Moscow Times.

"Nudimo nagradu (u kriptovaluti) za bilo koju potpunu i tačnu informaciju o Alekseju", saopštio je tim Navaljni na platformi X (Tviter).

Saradnici Navaljnog povezali su vreme njegovog nestanka sa najavom predsednika Vladimira Putina 8. decembra da će tražiti reizbor u predsedničkoj trci 2024. godine. 

Navaljni je tada pozvao Ruse da "glasaju za bilo kog drugog kandidata" osim Putina na predstojećim izborima. On se nalazi na izdržavanju nove 19-godišnje zatvorske kazne zbog "ekstremizma".

Njegovi advokati nedavno su saopštili da je premešten na nepoznatu lokaciju iz zatvora u Vladimirskoj oblasti u centralnoj Rusiji, gde je već služio kaznu zbog optužbi za prevaru. Navaljni je zatvoren 2021. nakon što se vratio u Moskvu iz Nemačke, gde se oporavljao od napada trovanja Novičokom, nervnim agensom sovjetskog dizajna.
 

Komentari (0)

Evropa