Evropa

Sve je više beskućnika u Nemačkoj: Uzdaju se u vladu, a ona ne može ni sebe da spase

Komentari

Autor: Euronews

28/12/2023

-

08:31

Sve je više beskućnika u Nemačkoj: Uzdaju se u vladu, a ona ne može ni sebe da spase
Sve je više beskućnika u Nemačkoj: Uzdaju se u vladu, a ona ne može ni sebe da spase - Copyright AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Stručnjaci veruju da nemačka vlada neće uspeti da održi obećanje o potpunom okončanju beskućništva u Berlinu do 2030. godine.

Situaciju otežavaju rastući životni troškovi, nedostatak stambenog prostora i više cene smeštaja, koje teško pogađaju pogađaju nemačke porodice. Ipak, u vreme Božića humanitarne organizacije i volonteri daju sve od sebe da pomognu beskućnicima i obezbede im donacije.

Organizacija Arhe nabavlja zalihe hrane za siromašne porodice i decu. Kada je Arhe osnovan, pre skoro 30 godina, u Nemačkoj je bilo 1,2 miliona dece u finansijskom siromaštvu. Uprkos smanjenju broja rođenih, siromaštvo kod dece se utrostručilo i sada je na više od tri miliona.

Majka četvoro dece Antje Furštenau rekla je za Euronews da je brine kako će da priušti božićne poklone s obzirom da joj je ove godine povećana kirija. Ona dolazi u Arhe skoro svaki dan sa svojom decom za vreme ručka.

„Trenutno mi je teško. Pre dva meseca sam dobila dijagnozu karcinoma i nisam mogla da nastavim posao“, rekla je ona.

Furštenau je takođe zabrinuta zbog poskupljenja benzina i pita se da li se isplti ići na posao, jer ona, kao negovateljica, mora da vozi.

profimedia

 

Izlazak iz zamke siromaštva za neke ljude deluje gotovo nemoguće. Osnivač Arhea Bernd Sigelkov kaže da „siromaštvo nije samo finansijsko već i emocionalno“. On je za Euronevs rekao da su mnoge osobe koje Arhe podržava samohrane majke.

Deca su u opasnosti od izolacije kada roditelji ne mogu da im priušte učešće u raznim društvenim aktivnostima, uključujući odlazak u bioskop sa drugarima ili prijateljima iz razreda. Neku decu maltretiraju jer su „siromašna“ i ona na kraju odustaju, gubeći nadu da će postati nešto više od primaoca socijalne pomoći. Sigelkov kaže da vlada treba više da ulaže u ovu decu kako bi im pružila budućnost.

Broj beskućnika u Nemačkoj značajno porastao

Međutim, siromaštvo je vidljivo i na ulicama. Ove godine, prema zvaničnim podacima, broj beskućnika širom Nemačke je značajno porastao. Hladni autobusi dostavljaju beskućnike u skloništa i daje im toplu hranu i vreće za spavanje.

Volonteri organizacije upozoravaju da je sve veći broj beskućnika koji koriste invalidska kolica, a u prestonici Berlinu postoji samo nekoliko autobusa opremljenih za njihov transport na neko toplije mesto.

Volonter Matijas Forster kaže da autobus može da radi bez prestanka tokom večeri kako temperature padaju, i poziva ljude da ne ignorišu one koji su na ulicama. Ipak, mnoga skloništa u kojima ljudi mogu da prenoće se popune do maksimuma u roku od nekoliko sati. 

„Ima premalo mesta u Berlinu“, rekao je Forster za Euronews.

Državna statistika kaže da je 57 odsto beskućnika sa nemačkim državljanstvom primorano da izađe na ulice nakon raskida ugovora o zakupu stana. Oko 25 odsto onih koji spavaju napolju su žene.

Bivši majstor za krovove Štefen spava ispod mosta na istoku Berlina. Kaže da ga maltretiraju i da mu mladi tapšu i gađaju ga vatrometom dok pokušava da zaspi. On je dodao da su mu takođe ukrali ranac i stvari.

"Bio sam majstor za krovove 31 godinu. Sada imam 51 godinu. Horst (čovek koji spava pored njega prim. aut.) ima 61. Bio je u policiji 20 godina," rekao je Štefen. 

Ove nedelje, banka hrane "Tafel" spakovala je preko 10.000 kesa za one kojima je pomoć najviše potrebna tokom božićne sezone, ali kažu da vlada mora da učini više kako bi pomogla.

Nemačka vlada u teškoj krizi, dok AfD jača

Ta nemačka vlada od koje se očekuje pomoć je i sama u dobokoj krizi, a prema najnovijoj anketi objavljenoj u listu Špigl čak 70 odsto ispitanika joj je dalo negativnu ocenu. Kancelar Olaf Šolc je skliznuo po rangu za 14 procentnih poena i zauzima 14. mesto od 20 političara po pozitivnom rejtingu.

Članovi "Semafor koalicije", koju čine Šolcova Socijaldemokratska partija (SDP), Zeleni ministarke spoljnih poslova Analene Berbok i Stranka slododnih demokrata (FDP) ministra finansija Kristijana Lindnera, prema anketi Instituta za nove društvene odgovore (INSA) uživaju podršku ukupnu od svega 33 procenata ispitanika. To je za čak 20 procentnih poena manje nego što u osvojili na izborima pre dve godine.

profimedia

 

Strmoglav pad vladajuće koalicije iskoristila je desničarska populistička Alternativa za Nemačku (AfD) koja je, kako piše Dojče vele, popularnija nego ikada. Prema istraživanjima za pokrajinske izbore 2024. godine u tri savezne nemačke države Brandenburgu, Saskoj i Tiringiji, AfD svuda vodi u anketama sa 30 odsto podrške i više. Međutim, najveći problem im je, kako navodi nemački list, to što sa njima niko ne želi u koaliciju.

To ipak nije sprečilo stolara Tima Lohnera da postane gradonačelnik, nakon što je 17. decembra pobedio na izborima u mestu Pirna sa 39.000 stanovnika, kao nestranački kandidat, kojeg je predložio AfD. 

Komentari (0)

Evropa