Evropa

Pobeda jednog stolara uterala strah u nemačke medije: Desničari iz AfD-a su popularniji nego ikada

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

26/12/2023

-

13:32

Pobeda jednog stolara uterala strah u nemačke medije: Desničari iz AfD-a su popularniji nego ikada
Tanjug AP/Michael Probst - Copyright Tanjug AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Desničarska populistička nemačka partija Alternativa za Nemačku (AfD) popularnija je nego ikada ranije, ocenjuje Dojče vele nakon što je ova stranka u gradu Pirne u saveznoj nemačkoj državi Saksoniji prvi put pobedila na izborima za gradonačelnika. 

Prema istraživanjima za pokrajinske izbore 2024. godine u tri savezne nemačke države Brandenburgu, Saskoj i Tiringiji, AfD svuda vodi u anketama sa 30 odsto podrške i više, ali kako navodi DW, još nema šanse za učešće u vlasti jer sa njom niko ne želi u koaliciju. 

"To je značajna razlika u odnosu na druge zemlje u Evropi, gde su desnopopulističke i desnoekstremističke stranke već dugo na vlasti. Ovo je slučaj u  Italiji, Mađarskoj, Finskoj i Švedskoj. To je trend, čiji je kraj teško predvideti", piše DW.

Tanjug AP/Michael Probst

 

Ocenjuje i da će ime 53-ogodišnjeg stolara Tima Lohnera ući u istoriju AfD-a nakon što je 17. decembra 2023. kao nestranački kandidat, kojeg je predložio AfD, pobedio na izborima za gradonačelnika Pirna, što ovaj grad sa 39.000 stanovnika, na granici sa Češkom, čini prvim sa desničarskim populističkim gradonačelnikom.

"AfD već dugo plovi na talasu uspeha. U oktobru je ostvario dvocifren rezultat na izborima u Bavarskoj (14,6 odsto) i Hesenu (18,4 odsto). Već je pobedio na okružnim izborima u Zonebergu u državi Tiringija u junu,  takođe po prvi put", navodi DW. 

 

 

Kako dodaje, nemačke bezbednosne službe sve više prate i posmatraju AfD "zbog ekstremističkih tendencija".

Nemačka Kancelarija za zaštitu ustavnog poretka u decembru je regionalno udruženje Saksonije klasifikovala kao "dokazano desničarsko-ekstremističko", a isto se dogodilo i u Saksonija-Anhaltu u novembru i u Tiringiji 2021. godine. 

U još pet saveznih država AfD se posmatra zbog sumnje da je desničarsko-ekstremistička stranka.

Istovremeno, nemački mediji pokušavaju da pronađu pravi način odnošenja prema AfD-u. 

Nakon što je naslovnu stranu posvetio liderki stranke i poslaničkog kluba AfD-a u Bundestagu Alis Vajdel, časopis "Štern" kritikovali su da je Vajdel time "nepotrebno ponuđena" platforma za iznošenje ideja i stavova AfD-a.

Tokom debate sa počasnim predsednikom AfD-a Aleksanderom Gaulandom, bivši nemački ministar unutrašnjih poslova i član Liberalne stranke Gerhart Baum rekao je da je AfD "parlamentarna ruka pokreta, koja seže pravo do srednje klase" koja se, prema navodima stručnjaka, sve više radikalizuje. 

"Izloženi smo talasu desničarskog ekstremizma", ocenio je 91-ogodišnji Baum i optužio AfD za "nacionalistički način razmišljanja, koji isključuje ljude drugog porekla i drugih religija", čime vređa ljudsko dostojanstvo. 

S druge strane, Gauland (82) je branio AfD od optužbi da je antidemokratski i naveo da se ta stranka zalaže za demokratiju sa više referenduma.

"Mi ne predstavljamo nacionalistički ideal, ali predstavljamo kulturnu zajednicu. Da, mi smo protiv masovnog useljavanja ljudi, koji dolaze iz kulture koja nam je potpuno strana", rekao je Gauland i optužio Kancelariju za zaštitu ustava da pokušava da delegitimizuje AfD.

Nemački Špigel u novembru je postavio pitanje da li treba zabraniti AfD, a stručnjaci su izneli različite procene. Nemački institut za ljudska prava, kojeg financira Bundestag, smatra da su šanse za zabranu dobre jer, kako tvrdi, AfD konsekventno zanemaruje osnovna ljudska prava.

S druge strane pravnica Sofi Šenberger sa Univerziteta u Dizeldorfu rekla je da, ako bi zahtev za zabranom AfD-a u Nemačkoj bio uspešan, ova stranka bi mogla da se obrati Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburgu. 

Za istoričara Hajnriha Avgusta Vinklera, nema sumnje da je demokratija pod pritiskom - i to ne samo u Nemačkoj. On je za "Tagesšpigel" rekao da i dalje računa da će se "liberalne snage zapadne demokratije pokazati jačim od protivnika tekovina prosvetiteljstva", ali je, kako je naveo, mnogo skeptičniji nego što je bio pre 30 godina.

"Ono što zabrinjava je činjenica da nacionalne, populističke stranke danas crpe snagu iz svih političkih tabora", upozorio je on. 
 

Komentari (0)

Evropa