Evropa

"Semafor koalicija je završena": Šolcu drastično opala podrška, čak 70 odsto ispitanika vladi daje negativnu ocenu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Spiegel

23/12/2023

-

10:05

"Semafor koalicija je završena": Šolcu drastično opala podrška, čak 70 odsto ispitanika vladi daje negativnu ocenu
Tanjug/AP/Kay Nietfeld - Copyright Tanjug/AP/Kay Nietfeld

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc u velikoj meri gubi podršku građana, dok kritičari aktuelne vlasti sve više dobijaju na popularnosti. Jedan od mogućih razloga za nezadovoljstvo građana je pitanje imigracije, a Špigl je objavio i rezutate ankete prema kojoj samo četvrtina ispitanika ocenjuje rad vlade kao "prilično dobar" ili "veoma dobar".

Teško da se može drugačije opisati trenutno mišljenje građana o aktuelnoj saveznoj vladi, osim rečima "semafor koalicija je završena", piše ovaj list. Čak oko 70 odsto ispitanika dalo je aktuelnoj vladi negativan glas (39 odsto "prilično loše", 32 odsto "veoma loše"). 

Prema rangiranju, kancelar je izgubio 14 procentnih poena i "skliznuo" u drugu polovinu liste (14. mesto) od 20 političara. On je ujedno pretrpeo i najveći pad. Uz Analenu Berbok (Zeleni) i Nensi Fezer (SPD), dve značajne političarke i predstavnice vlade, aktuelna koalicija pretrpela je značajne gubitke, dok se istovremeno rejting aktuelnog ministra odbrane Borisa Pistorijusa (SPD) nije promenio i ostao je na drugom mestu iza Franka Valtera Štajnmajera.

Na "pobedničkoj" strani liste nalaze se ljudi koje spaja oštra kritika prema saveznoj vladi - lider CSU Markus Zeder, kao i članica Bundestaga Sahra Vagenkneč.

Kako piše Špigl, postoje dve naznake zašto je raspoloženje prema "semaforu" trenutno tako negativno: skoro dve trećine ispitanika reklo je da je bilo "previše" imigracija u Nemačku, samo trećina misli da je "premalo imigracije" ili da je nivo "korektan".

Tu je i ekonomija, a građani su prilično pesimistični po pitanju sopstvene finansijske situacije - 45 odsto smatra da će njihov budžet "ići ka pogoršanju" 2024. godine.

Dok traje kriza AfD pobeđuje na izborima

Dok "Semaforu" pada rejting u usponu je desničarski AFD, što posebno zabrinjava "mejnstrim" politički establišment i medije u Nemačkoj, koji ih često porede sa sledbenicima neke druge desničarke ideologije koja je bila popularna u Nemačkoj 30-ih i 40-ih godina prošlog veka.

Kako navodi Fokus AfD bi ogao da priredi "čudo" na izborima u tri savezne države, Saksoniji, Tiringiji i Brandenburgu sledeće jeseni. Pre toga bi mogao da ostvari uspeh i na izborima za Evropski parlament, kako je Euronews Srbija već pisao.

AfD je u nedelju pokazao da su strepnje njihovih protivnika opravdane prvom pobedom na izborima za gradonačelnika, koju su ostvarili u gradiću Pirna u Saksoniji koji ima oko 40.000 stanovnika.

Tim Lohner, bivši stolar, osvojio je 38,5 odsto nakon drugog kruga glasanja protiv druga dva desničarska kandidata. Jedna od liderki AFD-a Alis Vajdel opisala je rezultat u Pirni kao "istorijski".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa