Evropa

Dugi redovi, nevažeći listići: Sudu u Nemačkoj trebalo dve godine da naloži ponavljanje parlamentarnih izbora u Berlinu

Komentari

Autor: Tanjug

19/12/2023

-

13:21

Dugi redovi, nevažeći listići: Sudu u Nemačkoj trebalo dve godine da naloži ponavljanje parlamentarnih izbora u Berlinu
Tanjug/AP/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Savezni ustavni sud Nemačke naložio je danas da se u Berlinu delimično ponovi glasanje na izborima održanim 2021. godine na nacionalnom nivou za Bundestag zbog zabeleženih nepravilnosti na mnogim biračkim mestima. 

Sud je presudio da izbori moraju da se ponove u 455 od 2.256 izbornih jedinica u Berlinu, nemačkoj prestonici i jednoj od njenih 16 savezniih država, prenosi AP. 

Izbori na nivou savezne države, koji su održani istog dana u Berlinu, ponovljeni su u potpunosti u februaru ove godine. U Berlinu su 26. septembra 2021. godine održani izbori na nivou savezne države, izbori za 12 okružnih skupština grada, nacionalni izbori i referendum na lokalnom nivou. 

Istog dana održan je i Berlinski maraton, što je doprinelo logističkim poteškoćama. 

Ispred mnogih biračkih mesta formirali su se dugi redovi, dok su glasači imali problema sa dodatnim glasačkim listićima.  

Na pojedinim biračkim mestima tokom dana je ponestalo glasačkih listića, a druga su dobila glasačke listiće za pogrešan okrug, što je za posledicu imalo veliki broj nevažećih glasačkih listića. 
Kao problem pojavilo se i to što su izlazne ankete objavljene dok su pojedini birači još čekali u redu da glasaju pri zatvaranju biračkih mesta u 18 časova.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa