Evropa

Prvi put posle Drugog svetskog rata: Nemačka odlučila da trajno rasporedi skoro 5.000 vojnika u Litvaniji

Komentari

Autor: Tanjug

18/12/2023

-

14:00

Prvi put posle Drugog svetskog rata: Nemačka odlučila da trajno rasporedi skoro 5.000 vojnika u Litvaniji
Prvi put posle Drugog svetskog rata: Nemačka odlučila da trajno rasporedi skoro 5.000 vojnika u Litvaniji - Copyright AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Stalna nemačka brigada od oko 4.800 vojnika u Litvaniji na granici sa Rusijom biće borbeno spremna 2027. godine, rekli su danas ministri odbrane Nemačke i Litvanije nakon potpisivanja sporazuma o raspoređivanju brigade.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus ocenio je da je sporazum o trajnom razmeštanju nemačke brigade u Litvaniji istorijski, jer je to prvi put da Nemačka stacionira trajno trupe van svojih granica.

"Hoćemo i spremni smo da branimo teritoriju NATO-a", rekao je Pistorijus na konferenciji za novinare sa litvanskim kolegom Arvidasom Anusauskasom nakon potpisivanja sporazuma da se rasporedi nemačka brigada do 2027. godine.

Pistorijus je istakao da je cilj stacioniranje 4.800 vojnika i oko 200 civila u koordinaciji sa NATO-om nakon ruske invazije na Ukrajinu, preneo je Rojters.

NATO je obećao da će ojačati prisustvo na istočnoj granici Alijanse. Većina jedinica će stići u Litvaniju od 2025. do 2026. godine, a njihove porodice dobiće dobre uslove, uključujući škole na nemačkom jeziku, vrtiće i stanove, rekao je Pistorijus.

"Brzina projekta jasno pokazuje da Nemačka razume novu bezbednosnu realnost", istakao je Pistorijus.

Nemačka već predvodi multinacionalnu borbenu grupu NATO-a u Litvaniji od oko 1.000 vojnika koja će biti integrisana u brigadu. Litvanija će potrošiti oko 0.3 odsto svog bruto domaćeg proizvoda u narednih nekoliko godina za izgradnju stanova i druge infrastrukturne objekte za nemačke trupe i verovatno će morati da poveća poreze zbog toga, rekao je šef Odbora Skupštine Litvanije za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa