Evropa

Sijarto: Rusija ne preti da će napasti zemlje EU i NATO

Komentari

Autor: Tanjug

17/12/2023

-

14:20

Sijarto: Rusija ne preti da će napasti zemlje EU i NATO
Sijarto: Rusija ne preti da će napasti zemlje EU i NATO - Copyright Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto rekao je da ne vidi da Rusija preti da će da napadne bilo koju od zemalja članica EU i NATO.

"Mislim da Rusija ne bi napala nijednu zemlju NATO. I, pošto su većina zemalja članica, posebno na istočnom krilu EU, takođe članice NATO, mislim da Rusija ne bi napala neku NATO zemlju, jer je NATO najjači savez u oblasti odbrane i bezbednosti u svetu", rekao je Sijarto u intervjuu francuskom TV kanalu LCI, koji je objavljen na Fejsbuku, prenosi RIA.

Sijarto je podsetio na peti član NATO ugovora, prema kojem napad na jednu od zemalja Alijanse treba posmatrati kao napad na ceo savez.

"I ne mislim da bi bilo ko, ne samo Rusija, rizikovao da napadne bilo koju od zemalja članica NATO", rekao je Sijarto.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije danas je rekao da Moskva nema problema sa zemljama NATO, te da su one te koje veštački stvaraju probleme, jer ne žele konkurenta kao što je Ruska Federacija.

Lider Rusije je u intervjuu za TV Rusija 1 rekao da je NATO dvorište Sjedinjenih Država i da su SAD vlasnik te vojne organizacije, dok je izjave američkog predsednika Džoa Bajdena o mogućem ruskom napadu na zemlje NATO nazvao  "potpunom besmislicom".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa