Evropa

Kardinal Burk posle audijencije kod pape Franje: "Još sam živ"

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2023

-

15:10

Kardinal Burk posle audijencije kod pape Franje: "Još sam živ"
Kardinal Burk posle audijencije kod pape Franje: "Još sam živ" - Copyright Tanjug/AP/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Konzervativni američki kardinal Rejmond Burk, jedan od najžešćih kritičara pape Franje, bio je danas u prvoj privatnoj audijenciji kod pape posle sedam godina, mesec dana nakon što je papa rekao da mu oduzima neke od njegovih vatikanskih privilegija.

Na pitanje Rojtersa ispred njegove rezidencije u Rimu da li je sastanak prošao dobro, Burk je odgovorio da je još živ. Američki kardinal je odbio da dalje govori o sadržaju posete.
Vatikan je naveo na papinom zvaničnom rasporedu sastanak, ali nije saopštio o čemu se razgovaralo.

Prošlog meseca, papa Franja je rekao vatikanskim zvaničnicima na redovnom sastanku šefova sektora da je odlučio da oduzme Burku pojedine vatikanske privilegije, uključujući subvencionisanu kiriju za stan u Vatikanu, prema rečima neimenovanog zvaničnika koji je prisustvovao sastanku.

Zvaničnik je naveo da je papa Franja rekao da je Burk "radio protiv Crkve i protiv papstva" i da je posejao "nejedinstvo" u Crkvi.

Na pitanje Rojtersa da prokomentariše odluku o oduzimanju subvencionisane kirije za stan, Burk je odbio da govori o tome.

Godine 2014, godinu dana nakon što je izabran za poglavara Rimokatoličke crkve, papa Franja je smenio Burka sa mesta šefa Vatikanskog tribunala nekoliko dana nakon što je Burk rekao da je Crkva pod papom Franjom "kao brod bez kormila". Burk se i kasnije u više navrata protivio odlukama pape.

Komentari (0)

Evropa