Evropa

Vatikan o istopolnim parovima: Lokalni biskup odlučuje o blagoslovu u vezama koje nisu tradicionalne

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2023

-

18:49

Vatikan o istopolnim parovima: Lokalni biskup odlučuje o blagoslovu u vezama koje nisu tradicionalne
Vatikan o istopolnim parovima: Lokalni biskup odlučuje o blagoslovu u vezama koje nisu tradicionalne - Copyright Tanjug/AP/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Šef kancelarije za doktrinu Vatikana kardinal Viktor Manuel Fernandez pružio je na neki način "izlaz" sveštenicima koji se ne slažu sa nedavnom deklaracijom da sveštenici mogu da blagoslove pojedince u vezama koje nisu tradicionalne, uključujući istopolne parove, sve dok molitve ne oponašaju ritual braka.

Fernandez je rekao za španski list A-Be-Se da je "na svakom lokalnom biskupu da odluči" da li bi ti blagoslovi trebalo da budu dozvoljeni u njihovoj biskupiji.

U Africi, rekao je on, "postoji zakon koji kažnjava zatvorom samu činjenicu da se izjašnjavaš da si gej, zamislite (šta bi) blagoslov (značio) u takvoj situaciji", preneo je "Vašington tajms".

Izjave kardinala Fernandeza prenela je Katolička novinska agencija.

Crkveni lideri u Nemačkoj, Austriji i Francuskoj brzo su podržali ovaj potez, navode mediji, dok je Konferencija katoličkih biskupa SAD naglasila da deklaracija nije promenila crkveno učenje o braku.

Dva crkvena poglavara u Kazahstanu, nadbiskup Tomaš Bernard Peta iz Mitropolitske nadbiskupije Svete Marije u Astani i pomoćni biskup Atanasije Šnajder, odlučno su odbacili novu politiku i rekli da papa Franja, pod čijim imenom je dokument izdat, "ne hoda pravedno prema istini Jevanđelja".

Biskupi u Malaviju i Zambiji, takođe, su zabranili svojim sveštenicima da daju takve blagoslove.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa