Evropa

Pola miliona potpisa podrške za nominaciju Putina za predsedničke izbore

Komentari

Autor: Tanjug

30/12/2023

-

13:47

Pola miliona potpisa podrške za nominaciju Putina za predsedničke izbore
Predsednički izbori u Rusiji 2024 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Širom Rusije prikupljeno je više od pola miliona potpisa za podršku nominaciji sadašnjeg predsednika Vladimira Putina za predsedničke izbore u martu 2024. godine, saopštila je danas pres-služba Putinovog predizbornog štaba.

Prvu seriju potpisa podrške nominaciji aktuelnog šefa države za novi predsednički mandat danas su iz Podmoskovske oblasti u Putinov izborni štab doneli aktivisti, prenosi RIA Novosti.

Prema zakonu, nezavisni kandidat mora da prikupi najmanje 300.000 potpisa podrške, a iz svake administrativne jedinice Ruske Federacije mora da dobije pisanu podršku najmanje 7,5 hiljada ljudi koji žive u toj oblasti.

Potpisi moraju biti dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji do 31. januara, nakon čega će biti overeni i razmotreni svi ostali dokumenti, a u roku od deset dana se donosi odluka da li će kandidat biti zvanično registrovan za izbore ili ne.

Grupa birača koji podržavaju Putina registrovana je 20. decembra, a aktuelni šef države je 18. decembra podneo dokumente CIK-u kao nezavisni kandidat. Predsednički izbori u Rusiji su zakazani za 17. mart, a glasanje će trajati tri dana, od 15. do 17. marta.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa