Evropa

Sprečen teroristčki napad u Kelnu: Privedene još tri osobe, planirali udar za Novu godinu automobilom punim eksploziva

Komentari

Autor: Tanjug

31/12/2023

-

19:45

Sprečen teroristčki napad u Kelnu: Privedene još tri osobe, planirali udar za Novu godinu automobilom punim eksploziva
Sprečen teroristčki napad u Kelnu: Privedene još tri osobe, planirali udar za Novu godinu automobilom punim eksploziva - Copyright Tanjug AP/Thomas Banneyer/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Još tri osobe privedene su danas u vezi sa prijavljenim pretnjama o napadu na Kelnsku katedralu tokom praznika, saopštile su nemačke vlasti.

Pritvaranja su usledila samo nekoliko dana nakon što je 30-godišnji Tadžikistanac priveden u vezi sa navodnom zaverom da islamski ekstremisti u tom gradu na zapadu Nemačke napadnu svetski poznatu katedralu.

Osumnjičeni su privedeni u zapadnim gradovima Duizburgu, Herneu i Duerenu, u saveznoj državi Severna Rajna-Vestfalija, a pretreseni su njihovi stanovi, navela je policija, preneo je AP.

Svi privedeni osumnjičeni, uključujući Tadžikistanca koji je uhapšen prošle sedmice, navodno pripadaju široj mreži koja uključuje ljude diljem Nemačke i drugih evropskih zemalja, rekao je šef policije Kelna Johanes Hermans.

Tanjug AP/Thomas Banneyer/dpa via AP

 

Napad je trebalo da bude izveden automobilom napunjenim eksplozivom, prenose lokalni mediji.

Policija Kelna saopštila je na današnjoj konferenciji za novinare da je pretresena podzemna garaža katedrale i da su raspoređeni psi za otkrivanje eksploziva, ali da ništa nije pronađeno.

Od ranog jutra proveravani su i ulaz i izlaz iz podzemne garaže, navela je policija.

Ministar unutrašnjih poslova Severne Rajne-Vestfalije Herbert Reul nazvao je nanovija privođenja uspehom i zahvalo je istražiteljima.

Islamski ekstremisti su oduvek bili aktivni, ali su trenutno aktivniji nego inače i katolička katedrala je bila glavna meta za njih, rekao je Reul.

Policija je dobila informacije o planiranom napadu militanata na Kelnsku katedralu neposredno pre Božića, a napad je trebalo da bude izveden u novogodišnjoj noći.

Katerdrala u Kelnu zatvorena za turiste

Svetski poznata gradska katedrala je nedelju dana pod visokom zaštitom, a pretnja je dovela do zatvaranja za turiste od Badnje večeri.

Obično više od 100.000 turista poseti katedralu poslednje sedmice u godini. 

Poslednjih dana samo vernicima je bilo dozvoljeno da uđu u zgradu na misu, ali su morali da prođu kroz detaljne bezbednosne provere koje uključuju pse tragače.

Oko 1.000 policajaca večeras dežura oko katedrale gde je počelo okupljanje ljudi za doček Nove godine.

Reul je ohrabrio ljude da slave i ne ostaju kod kuće, uprkos pretnji napadom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa