Evropa

Šolc: Nemačka može da odgovori na izazove ovog vremena

Komentari

Autor: Tanjug

31/12/2023

-

22:35

Šolc: Nemačka može da odgovori na izazove ovog vremena
Tanjug/AP/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je optimističan kada je reč o tome da li je Nemačka u stanju da odgovori na izazove ovog vremena.

"Mi možemo dobro da se nosimo i s vetrom koji nam duva pravo u lice", rekao je političar SPD-a u tradicionalnom televizijskom obraćanju poslednjeg dana godine, preneo je Dojče vele.

On je dodao i da dodatnu ''snagu uliva spoznaja da su Nemačkoj potrebni svi - vrhunska naučnica, medicinska sestra, policajka, dostavljač paketa, penzioner kao i pripravnik".

Šolc se osvrnuo na ruski rat protiv Ukrajine, teškoće u isporuci gasa, a onda se, kako je dodao, na jesen desio i "brutalni teroristički napad Hamasa na Izrael".

"Svet je postao nemirniji i suroviji i menja se brzinom koja ostavlja bez daha. Zato i Nemačka mora da se promeni. Istovremeno znam da ćemo mi u Nemačkoj ovo prebroditi", naglasio je nemački kancelar.

Šolc je ocenio da Nemačku demokratija čini jakom.

"Pre 35 godina u Istočnoj Nemačkoj za nju su se izborili hrabre žene i muškarci, i sada je dragocena za sve Nemce", rekao je Šolc. 

Založio za snažnu Evropsku uniju

Šef socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade rekao je da se nisu ostvarili neki od scenarija od kojih se strahovlo prošle godine. 

"Inflacija je pala. Plate i penzije rastu. Skladišta gasa su puna do vrha za ovu zimu", naveo je.

Šolc se ponovo založio za snažnu Evropsku uniju, a dogovor o novom zajedničkom evropskom sistemu azila ocenio je uspehom. 

"Jače granične kontrole već su dovele do toga da se osetno smanjio broj ljudi koji prelaze te granice", dodao je.  

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

01.01.2024 12:02

Да није Немачка, као и увек до сада у историји, приступила на страну зла, не би ни имала на шта да "одговара".

Evropa