Evropa

Ništa od najavljenih reformi grčke vlade: Micotakis smenio ministra policije, glavne fotelje nepromenjene

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2024

-

19:22

Ništa od najavljenih reformi grčke vlade: Micotakis smenio ministra policije, glavne fotelje nepromenjene
Tanjug/AP/Yiannis Kourtoglou - Copyright Tanjug/AP/Yiannis Kourtoglou

veličina teksta

Aa Aa

Grčki premijer Kirijakos Micotakis smenio je ministra civilne zaštite, koji nadgleda policiju, Janisa Oikonomua, i na njegovo mesto postavio Mihalisa Hrisohoidisa, trenutnog ministra zdravlja.

Pred najavljene reforme Vlade ove godine, Micotakis je ostavio ključne ministre na istim pozicijama kako bi signalizirao kontinuitet politike na polju ekonomije, odbrane i spoljnih poslova, piše Rojters.

Hrisohoidis je nekoliko puta obavljao dužnost minstra civilne zaštite puta u protekle dve decenije i nadgledao je to ministarstvo kada je Grčka demontirala 17. novembar, jednu od najsmrtonosnijih gerilskih grupa u toj zemlji 2002. godine. 

Njegovo imenovanje dolazi nakon niza nasilnih incidenata, uključujući i smrt policajca koji je povređen bakljom u sukobima koji su izbili prethodnog meseca tokom odbojkaškog meča.

Ranije ove nedelje, grčki premijer rekao je da će 2024. godina biti uvod u novu eru za njegovu zemlju, kada će biti potreban "nagli talas promena", kao i da veruje da će predstojeći evropski izbori potvrditi političku stabilnost.

Reforme u Grčkoj uključuju legalizaciju istopolnih brakova i predlog zakona za otvaranje puta poslovanju privatnih univerziteta u toj zemlji, a za oba pitanja se očekuje protivljenje opozicije, dodaje Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa