Evropa

Grci spremni da popune "prazninu" u muzeju Velike Britanije: Nude neka od najvećih blaga za antičke skulpture

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2023

-

13:36

Grci spremni da popune "prazninu" u muzeju Velike Britanije: Nude neka od najvećih blaga za antičke skulpture
Grci spremni da popune "prazninu" u muzeju Velike Britanije: Nude neka od najvećih blaga za antičke skulpture - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grčka je spremna da ponudi neka od svojih najvećih blaga kako bi "popunila prazninu" u Britanskom muzeju, ukoliko se Partenonski mermeri vrate iz tog muzeja u Atinu, poručila je grčka minstarka kulture Lina Mendoni.

Medoni je za Gardijan, na kraju godine koju je obeležila kampanja za povratak ovog remek-dela iz petog veka pre nove ere, koje je iz hrama Partenon u Veliku Britaniju odneo grof Elgin početkom 19. veka, obećala da grčke galerije u Britanskom muzeju neće ostati prazne, ukoliko se skulpture vrate.

"Naš stav je jasan. Ukoliko se skulpture ponovo ujedine u Atini, Grčka je spremna da organizuje rotirajuće izložbe važnih antikviteta kao bi se popunila praznina", rekla je Mendoni.

Na pitanje da li je London već zatražio neke radove, Mendoni je navela da se nije razgovaralo o konkretnim artefaktima, ali je naglasila da bi bilo koji antikviteti koji bi bili poslati Velikoj Britaniji privlačili veliki broj ljudi.

"(Oni) bi popunili prazninu, održavali i stalno obnavljali interesovanje međunarodnih posetilaca za grčke galerije Britanskog muzeja", rekla je Mendoni, ali je naglasila da bi bilo kakav dogovor, sa svim pojedinostima, morao da bude u skladu sa grčkim zakonom o kulturnom nasleđu.

Partenonski mermeri poznati su i pod nazivom Elginovi mermeri, po lordu Elginu koji ih je odneo u Veliku Britaniju početkom 19. veka, kada je bio ambasador u Otomanskom carstvu koje je tada vladalo Grčkom. Reč je o kolekciji klasičnih grčkih mermernih skulptura napravljenih pod nadzorom arhitekte i vajara Fidije i njegovih pomoćnika, koje su originalni delovi Partenona i drugih sakralnih i ceremonijalnih objekata izgrađenih na atinskom Akropolju u petom veku pre nove ere.

Grčka tvrdi da su skulpture ukradene, što Britanija negira, a ovo pitanje je već decenijama predmet spora dve zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa