Evropa

Grčka i Britanija ušle u diplomatski sukob oko antičkih skulptura: Sunak otkazao sastanak sa Micotakisom

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2023

-

18:06

Grčka i Britanija ušle u diplomatski sukob oko antičkih skulptura: Sunak otkazao sastanak sa Micotakisom
Partenon skulpture - Copyright Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

veličina teksta

Aa Aa

Grčka vlada optužila je Veliku Britaniju za "manjak poštovanja" nakon što je London neočekivano i u kratkom roku otkazao sastanak zvaničnika zbog spora oko grčkih skulptura iz Partenona, koji su preneti u Veliku Britaniju početkom 19. veka.

Britanski premijer Riši Sunak otkazao je sastanak s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, nakon što je Grk ponovo potegao pitanje povratka skulptura iz Britanskog muzeja, koje Micotakisova zemlja smatra ukradenim, prenosi Rojters.

"Ovo nije neuobičajeno, pokušavamo da nađemo presedan, ali ne uspevamo. Ovo pokazuje manjak poštovanja prema premijeru (Grčke) i zemlji koju predstavlja", izjavio je potparol grčke vlade Pavlos Marinakis.

Micotsakis je sporne skulpture, deo kojih se nalazi na Akropolju, a ostatak u Britanskom muzeju, uporedio sa deljenjem Mona Lize na pola.

Sa tom konstatacijom nisu se složili britanski zvaničnici.

Grupa Partenonski projekat predložila je dogovor po kome bi se skulpture vratile Atini, bez potrebe o saglasnosti kojoj državi pripadaju.

Sunak i Micotakis trebalo je da razgovaraju o globalnim problemima, uključujući ratove u Ukrajini i Gazi, migrantsku krizu i klimatske promene, ali je nakon otkazivanja sastanka britanski premijer naišao na kritike opozicije i zvaničnika koji žele da reše ovo pitanje.

"Premijer se stavio u centar debate u kojoj nije trebalo da se nađe. Nije bilo potrebe da interveniše na ovaj način i njegova odluka nije pomogla u odnosima s Grčkom", prokomentarisao je Ed Vejzi, bivši konzervativni ministar kulture i savetnik grupe Partenonski projekat.

Sunakova kancelarija saopštila je da su odnosi dve zemlje veoma bitni i da treba da sarađuju po pitanju globalnih problema.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa