Evropa

Španski socijalisti traže istragu zbog "pretučene" lutke Pedra Sančeza

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2024

-

21:18

Španski socijalisti traže istragu zbog "pretučene" lutke Pedra Sančeza
Tanjug/AP/Paul White - Copyright Tanjug/AP/Paul White

veličina teksta

Aa Aa

Španska vladajuća Socijalistička partija (PSOE) podnela je tužbu nakon što je lutka premijera Pedra Sančeza pretučena tokom novogodišnjih demonstracija u Madridu.

Socijalisti su zatražili od tužilaštva da identifikuje počinioce, rekavši da bi "linč" lutke mogao da predstavlja "podsticanje mržnje" prema Sančezu, prenosi briselski portal Politiko, pozivajući se na pisanje španskih medija.

Sančez se suočava sa višemesečnim nezadovoljstvom nakon što je obezbedio novi mandat na mestu predsednika Vlade, ponudivši sporazum o amnestiji katalonskim separatistima u zamenu za njihovu političku podršku njegovoj vladi. 

Desničarska opozicija, mnogi u pravosuđu i istaknuti advokati su se izjasnili protiv ove koalicije.

U novogodišnjoj noći, gomila od oko 300 demonstranata okupila se ispred sedišta socijalista, nanizala pinjatu koja bi trebalo da liči na Sančeza i tukla je dok se nije slomila.

Socijalisti su odmah osudili incident i najavili da će stranka reagovati "pravnim sredstvima". 
U danas podnetoj tužbi, PSOE je rekao da je premlaćivanje predstavljalo "kulminaciju uznemiravanja“ sedišta stranke koja „mesecima ne može normalno da funkcioniše", pošto se masa redovno okuplja da protestuje protiv Sančezovog sporazuma o amnestiji.

Socijalisti su takođe uperili prst u krajnje desničarsku partiju Voks, glasnog kritičara Sančezovog dogovora sa Kataloncima, rekavši da je ta partija "zajednički" faktor iza svih "koordinisanih akcija" poslednjih meseci.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa