Evropa

Sančez poručio Aragonesu: Referendum o nezavisnosti Katalonije ne dolazi u obzir

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2023

-

19:22

Sančez poručio Aragonesu: Referendum o nezavisnosti Katalonije ne dolazi u obzir
Sančez poručio Aragonesu: Referendum o nezavisnosti Katalonije ne dolazi u obzir - Copyright Tanjug/AP/Emilio Morenatti

veličina teksta

Aa Aa

Španski premijer Pedro Sančez poručio je danas katalonskom regionalnom predsedniku Pereu Aragonesu da referendum o samoopredeljenju Katalonije ''ne dolazi u obzir'', čak i nakon što je Sančesova Socijalistička radnička partija formirala koaliciju sa katalonskim separatističkim partijama u parlamentu.

"Nijedan ustav u svetu ne prihvata i ne dozvoljava odvajanje dela svoje zemlje. Nijedan. Ni onaj u Španiji", rekao je Sančes u Barseloni posle sastanka sa Aragonesom, prenosi Rojters.
Aragones je, međutim, na odvojenoj konferenciji za novinare kazao da je održavanje referenduma jedini "izvodljiv put za rešavanje političkog sukoba u zemlji''.

Tanjug/AP/Emilio Morenatti

 

Naveo je da se Sančez suprotstavljao zakonu o amnestiji za katalonske separatiste pre nego što je u novembru na to pristao, u zamenu za presudnu podršku stranke Eskuera Republikana i druge separatističke partije Hunts za formiranje vlasti.

Rojters navodi da se Sančes protivi nezavisnosti Katalonije, ali da podržava dijalog sa katalonskim regionalnim vlastima kako bi se ublažile tenzije sa tim bogatim severoistočnim regionom, nakon neuspešne kandidature za nezavisnost 2017, koji su sudovi u Španiji zabranili.

Sančes je rekao da španska vlada želi da razgovara o merama za jačanje katalonske samouprave i postizanju sporazuma koji promovišu ostanak Katalonije unutar Španije. Španska i katalonska vlada održaće pregovarački sastanak u prvom kvartalu sledeće godine.
 

Komentari (0)

Evropa