Evropa

Sančez negirao da će se sastati sa Karlesom Puđdemonom

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2023

-

15:35

Sančez negirao da će se sastati sa Karlesom Puđdemonom
Sančez negirao da će se sastati sa Karlesom Puđdemonom - Copyright Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

veličina teksta

Aa Aa

Španski premijer Pedro Sančez negirao je da je dogovoren sastanak sa bivšim katalonskim liderom Karlesom Puđdemonom na kome bi trebalo da se razgovara o normalizaciji odnosa.

Vest da će se Sančez i Puđdemon sastati u inostranstvu bez međunarodnih posrednika objavio je medijima generalni sekretar Puđdemonove stranke JxCat (Zajedno za Kataloniju) Žordi Turul, prenosi Euraktiv.

Turul je rekao da je dogovoreno da se nađu mesto i vreme za održavanje sastanka, kao i da je bitno da se oni nađu i razgovaraju bez fotografa ili drugih članova stranke. Međutim, ideju o takvom sastanku negirala je portparolka vlade Pilar Alegra, ali i Sančez lično.

"Video sam svoju agendu i u njoj je samo sastanak sa predsednikom katalonske regionalne vlade Pere Aragonesom 21", rekao je on na samitu u Briselu i dodao da je njegova agenda javna i dostupna svima i da u njoj nije sastanak sa Puđdemonom.

Navodi se da je Sančez nedavno napravio kompromis kako bi formirao vladu tako što je pristao da uđe u koaliciju sa separatističkim strankama, a zauzvrat se obavezao na zakon o amnestiji za umešane u pokušaj secesionizma u Kataloniji 2017. godine, među kojima je i Puđdemon, i za separatističke postupke počinjene između 2012. i 2023. godine.

U sredu su i Sančez i Puđdemon, koji živi u egzilu u Belgiji od 2017. godine istovremeno bili u Strazburu, ali se nisu sreli, piše Euraktiv.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa