Evropa

Španske sudije ustale protiv amnestije obećane katalonskim separatistima

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2023

-

17:01

Španske sudije ustale protiv amnestije obećane katalonskim separatistima
Španske sudije ustale protiv amnestije obećane katalonskim separatistima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Da bi osigurao reizbor, premijer Pedro Sančes postigao je sporazum sa strankom Karlesa Pudždemona da okonča sudske postupke protiv stotina ljudi koji su bili uključeni u pokušaj secesije Katalonije 2017. godine.

Među španskim sudijama nije dovoljno reći da vlada nelagodnost, protestni skupovi u Toledu, Segoviji, Sevilji i Salamanci sve su masovniji, jer na stotine njih demonstrira kako bi osiguralo poštovanje nezavisnosti pravosuđa, preneo je "Figaro".

U pitanju je sporazum potpisan 9. novembra između Španske socijalističke radničke partije (PSOE) i katalonske stranke za nezavisnost Junts, koji je omogućio socijalističkom premijeru Pedru Sančesu da ostane na čelu vlade.

Ovaj tekst, "zapečaćen" u Belgiji, gde je bivši predsednik katalonske vlade Karles Pudždemon pobegao da bi izbegao sudski postupak, ima za cilj da pruži amnestiju za sve zločine počinjene "sa namerom da se zahteva, promoviše ili dobije secesija ili nezavisnost Katalonije" kao deo referenduma o samoopredeljenju od 1. oktobra 2017.  godine i simbolične konsultacije organizovane 9. novembra 2014. godine.

Sama po sebi, mogućnost amnestije već deli pravosuđe, a neki to vide kao napad na princip jednakosti pred zakonom. 

Ali to je pre svega termin koji se koristi u sporazumu koji su pokrenula sva udruženja sudija, kako progresivnih, tako i konzervativnih: "pravo", ili instrumentalizacija pravde od strane politike. 

Debata o nezavisnosti pravosuđa zapravo nije nova u Španiji. 

Mandat Generalnog saveta pravosuđa (CGPJ) čijih 12 članova mora da imenuje parlament većinom od tri petine, istekao je pre pet godina. 

Od tada je Narodna partija (PP) nastavila da blokira obnavljanje ovog tela u kojem sedi većina konzervativno orijentisanih sudija.

Sa svoje strane, socijalistička vlada je imenovala svog ministra pravde Dolores Delgado za državnog tužioca 2019. godine, a sledećeg ministra pravde Huana Karlosa Kampa, kao i generalnog direktora za ustavna pitanja vlade, Lauru Dies Bueso, u okviru Ustavnog suda 2022. godine, čime je obezbeđeno da viši sud ima većinu koja podržava njihove stavove.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa