Evropa

Pedro Sančez podržava davanje amnestije katalonskim separatistima

Komentari

Autor: Fonet

28/10/2023

-

20:45

Pedro Sančez podržava davanje amnestije katalonskim separatistima
Tanjug/AP/Bernat Armangue - Copyright Tanjug/AP/Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Španski premijer Pedro Sančez izjavio je da podržava davanje amnestije svima koji su bili umešani u organizovanje referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

"Katalonija je spremna za potpuno ujedinjenje. Predstavnici više od 80 odsto Katalonaca to podržavaju, a iz tih razloga i ja u ime i u interesu Španije, u odbranu suživota među Špancima, danas branim amnestiju za ono što se desilo u protekloj deceniji", rekao je Sančez, prenosi Politiko.

On je istakao da je njegova podrška za amnestiju "jedini način" da obezbedi i formira vladajuću većinu u parlamentu i novu vladu.

Sančesova Socijalistička partija potpisala je u utorak koalicioni sporazum sa levičarskom strankom Sumar, koju predvodi Jolanda Dijas, ali to mu nije dovoljno da obezbedi većinu u parlamentu.

Sporazum uključuje niz socijalnih mera, uključujući regulisanje pravila za otpuštanje zaposlenih, povećanje minimalne plate i smanjenje radnog vremena bez umanjenja plata.

Parlamentarni izbori, održani u julu, nisu dali nijednoj partiji jasan put za formiranje vlade, a Sančez se nada da će njegova podrška amnestiji ubediti katalonske stranke da mu obezbede većinu.

Potencijalna amnestija separatista izazvala je političku oluju u Španiji i konzervativci održavaju velike proteste i optužuju Sančeza da ugrožava Ustav i vladavinu prava radi sopstvene političke koristi.

Nedavno ispitivanje javnog mnjenja je pokazalo da samo 26 odsto građana podržava amnestiju, a 70 odsto je protiv toga. Anketa je, takođe, pokazala da 28 odsto birača misli da je način na koji Sančez rešava to pitanje ispravan, dok 63 odsto smatra suprotno. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa