Evropa

Pedro Sančez zagazio u "minsko polje" svoje karijere i povukao rizičan potez: Zašto su buknuli neredi na ulicama Madrida

Komentari

Autor: Euronews/AP

09/11/2023

-

16:01

Pedro Sančez zagazio u "minsko polje" svoje karijere i povukao rizičan potez: Zašto su buknuli neredi na ulicama Madrida
Pedro Sančez - Copyright Tanjug AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Španska socijalistička partija postigla je dogovor sa strankom katalonskih separatista "Zajedno za Kataloniju" koji bi mogao da otvori put za aktuelnog premijera Pedra Sančeza da formira koalicionu vladu. 

U nacrtu sporazuma u koji je uvid imao Euronews, stoji da će stranka "Zajedno za Kataloniju" (JxCat)  ponuditi sedam svojih glasova Sančezovoj vladi u zamenu za kontroverznu amnestiju za katalonske političare i aktiviste koji su učestvovali u nesupelom pokušaju otcepljenja od Španije 2017. godine.

Dogovor je sklopljen je nakon višenedeljnih napetih pregovora između predstavnika Sančesove Socijalističke partije, njegovih saveznika u levičarskoj koaliciji Sumar, i de fakto lidera "Zajedno za Kataloniju", bivšeg katalonskog predsednika Karlesa Puđdemona, koji živi u samonametnutom egzilu u Belgiji od 2017.

Tanjug/AP/Bernat Armangue

 

Tokom poslednjih dana pregovora, Sančezov predstavnik, organizacioni sekretar Socijalističke partije Santos Serdan, bio je na relaciji Madrid-Brisel i precizirao detalje koji su ušli u formalni sporazum, danas potpisan sa generalnim sekretarom "Zajedno za Kataloniju" Hordijem Turulom.

Postizanje dogovora stavlja tačku na višemesečnu političku paralizu u Španiji, koja je bez efikasne vlade nakon što ni levica ni desnica nije uspela da obezbedi dovoljno  poslaničkih mesta za formiranje vlade. 

Međutim, već i samo vođenje pregovora sa separatističkim partijama naišlo je na žestoko protivljenje širom Španije, a u Madridu i mnogim drugim gradovima od ponedeljka su održavani masovni protesti. 

Masovni protesti na ulicama

Vlasti su u utorak objavile da je skupu pred kapijama sedišta vladajuće Socijalističke partije u Madridu prisustvovalo oko 7.000 ljudi, odnosno dvostruko više nego dan ranije, a da je šest osoba privedeno, dok je oko 30 policajaca povređeno u neredima koji su usledili.

Na ulicama prestonice vijorile su se španske zastave i uzvikivale uvrede na račun Sančeza, a pokušaje mase da izgura policijski kordon, pripadnici javnog reda i mira suzbili su ispaljivanjem gumenih metaka i pendrecima. 

Tanjug/ AP Photo/Paul White

 

Predstavnik ekstremne desničarske partije "Voks", koja trenutno drži trećinu mesta u nacionalnom Parlamentu, objavio je u utorak da stranka nije podržala nasilje, ali jeste proteste protiv vlasti, budući da je i njen lider Santjago Abaskal prisustvovao skupu u Madridu ovog ponedeljka.

Sančez, vođa Socijalista, osudio je proteste, izjavivši da ih predvode "reakcionari", prenosi Euronews.

"Pružam svu podršku članovima Socijalističke partije koji su izloženi maltretiranju reakcionara u njihovim lokalnim sedištima. Napadati sedište španske Socijalističke partije znači napadati demokratiju", napisao je Sančez na platformi "X/Twitter".

Španija na prekretnici

Sančez, koji je u fotelji predsednika španske vlade od 2018. godine dobija neočekivanu priliku za produžetak mandata. Međutim, nakon petnaest nedelja pregovora sa levičarskim partijama i, što je ključno, ponude amnestije katalonskim zaverenicima koji su planirali otcepljenje 2017. godine, Sančez je, čini se, skupo platio "produžetke".

Odluka je razbesnela mnoge Špance, uključujući vođe opozicionih partija desnice koji optužuju Sančeza da se povinovao prekršiocima zakona.

Štaviše, donji dom španskog parlamenta raspravljaće i održati glasanje 15. i 16. novembra, kako bi doneo odluka da li će vršilac dužnosti premijera Pedro Sančez obnoviti mandat, preneo je danas portal Eldiario.es, pozivajući se na neimenovane izvore iz parlamenta.

Nakon što je dobar deo svoje karijere proveo tvrdeći da je amnestija za borce za nezavisnost Katalonije neustavna, primoran je da potpuno promeni svoj stav, prema mišljenju mnogih, samo zarad obezbeđivanja političkog opstanka. Njegovi protivnici tvrde da je amnestija ohrabrenje za separatiste da krenu u novi pohod za nezavisnost Katalonije. 

Tanjug AP/Manu Fernandez

 

Bivši premijer, pripadnik Narodne partije Hose Marija Aznar opisao je Sančeza kao "opasnost španskoj ustavnoj demokratiji" dok je istaknuti pripadnik iste stranke Nujez Feiho ocenio amnestiju kao "demokratsko ludilo". Obojica su pozvali svoje pristalice da izađu na ulice i suprotstave se inicijativi.

Iako su članovi Socijalističke partije glasali da za prgovore sa JxCat i Republikanskom levicom Katalonije, u glasačkim listićima nije specifično pominjana amnestija, zbog čega se čak i nekoliko veterana stranke takođe pobunilo protiv takvog poteza.

Felipe Gonzales, bivši premijer i pripadnik Socijalističke partije, nazvao je inicijativu "pretnjom socijalnom miru", jer se osuđenim katalonskim političarima njom daje specijalni tretman.

Politički raskol oko amnestije odjeknuo je u pravosuđu.

Konzervativni članovi nadzornog tela Generalnog saveta pravosuđa (CGPJ) odobrili su predlog koji upozorava da bi "demokratija, osnovne slobode i vladavina prava mogli biti u opasnosti". Levo orijentisani članovi tela glasali su protiv predloga, dok je jedan u potpunosti bojkotovao sednicu.

U međuvremenu, događaji iz Madrida privukli su veliku pažnju Brisela i evropskog komesara za pravosuđe Didijea Rejndersa, koji je u sredu pismeno obavestio španske ministre da su vesti o amnestiji izazvale "ozbiljnu zabrinutost". Poverenik je dalje tražio detalje "u vezi ličnog, materijalnog i vremenskog obima ovog predviđenog zakona".

Odgovarajući Rejndersu u kratkom pismu, španski ministar Feliks Bolanjos je istakao da španska vlada trenutno ispunjava funkcije privremene, te da stoga ne može da predlaže nikakve zakone.

"Svaki nacrt zakona koji bude registrovan u španskom parlamentu dolaziće od poslaničkih grupa, a ne od saveta ministara", odgovorio je Bolanjos.

Pokušaj smirivanja separatističkih strasti

Predlog zakona o amnestiji, za koji se očekuje da će biti usvojen uz podršku Sančezovih levičarskih saveznika, kao i baskijskih i katalonskih separatističkih partija, mogao bi da bude spasonosan za nešto manje od 1.500 osuđenih i onih kojima se trenutno sudi zbog učešća u različitim separatističkim akcijama, od kojih su se neki desili godinama pre ili posle referenduma o nezavisnosti.

 

Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Pedro Sančez

Amnestija je samo jedna od mera koju Sančezova vlada pokušava da preduzme za smirivanje tenzija u Kataloniji usled teritorijalnog pitanja.

Njegova administracija je 2021. godine amnestirala devet lidera pokreta za otcepljenje koji su bili osuđeni na kaznu zatvora zbog pokušaja secesije, a naknadno je revidiran krivični zakon izbacivši zločin pobune i promenivši kontekst krivičnog dela zloupotrebe javnih sredstava, što je išlo u korist separatističkih lidera.

Sančezov najriskantniji potez

Rođeni Madriđanin, bivši košarkaš i profesor ekonomije Pedro Sančez (51) je udruživanjem sa separatističkim partijama po svemu sudeći zagazio u "minsko polje" svoje karijere, a da li će uspeti da na drugu stranu pređe nepovređen, zavisi od niza faktora. 

Ipak, od sada je više puta uspeo da dokaže da naizgled bezizlazne političke situacije može da preokrene u sopstvenu korist. 

Često potcenjivan od svojih protivnika, a ponekad i od pristalica, Sančez je stekao reputaciju upornog političara kada se, kao opozicioni lider 2016, držao svoje mantre "ne znači ne" protiv konzervativne vlade.

Ovaj potez je ogolio podele unutar Španske socijalističke radničke partije, nakon što je većina drugih članova stranke bila uzdržana, jer nisu bili spremni za još jedne vanredne izbore nakon što su u dve godine izgubili dva puta. Zbog toga je nakratko i zbačen, pre nego što se vratio kao lider uz podršku članova stranke.

Godine 2018. postao je prvi političar u Španiji koji je srušio vladu u toku izglasavanja nepoverenja, preuzeo je mesto premijera i pobedio na dva naredna vanredna izbora, formirajući koalicionu vladu sa krajnje levičarskim Podemosom.

Tanjug/AP/Paul White

 

O svom iskustvu objavio je knjigu "Priručnik otpora", u kojoj je napisao: "Možda zvuči drsko, ali shvatam da rastem u teškim situacijama".

Veći deo njegovog mandata obeležio je krizni menadžment.

Španija je ušla u pandemiju sa jednom od najvećih stopa smrtnosti od kovida 19 na svetu, a Sančez je uveo stroge mere, uprkos protivljenjima ljudi.

Aktivno je radio na novim zakonima, iako je imao manjinu u koalicionoj vladi. Jedan od njegovih prvih poteza na mestu premijera bilo je simboličko uklanjanje tela diktatora Fransiska Franka iz javnog mauzoleja. Pored toga, Sančez je uspostavio svoje feminističke akreditive tako što je uvek imao više žena nego muškaraca u svom kabinetu i angažovao potpredsednice za ekonomiju, životnu sredinu, energiju i zapošljavanje.

"Sančezov najveći talenat je njegov osećaj za šansu. Začuđuje koliko malo uspeva da to iskoristi među glasačima", ocenio je svojevremeno Hozep Ramoneda, dugogodišnji analitičar španske levice za Associated Press.

"Zašto ne može da osvoji poverenje naroda? Postoji više faktoa, ali je istina da je na neki način elitista po tonu kojim se obraća. On je, ako mi dozvolite, suviše zgodan da bi bio premijer", dodao je on.

Komentari (0)

Evropa