Evropa

Aragones: Sančez ne bi trebalo da uzima zdravo za gotovo podršku separatista

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2023

-

23:02

Aragones: Sančez ne bi trebalo da uzima zdravo za gotovo podršku separatista
Lider Republikanse levičarske partije Katalonije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Španska socijalistička radnička partija (PSOE), koja namerava da formira vladu nakon parlamentarnih izbora, ne bi trebalo da uzima zdravo za gotovo podršku katalonskih separatističkih partija, izjavio je danas jedan od lidera Republikanse levičarske partije Katalonije (ERC) Pere Aragones.

On je u svom prvom intervjuu nakon izbora, na kojima ni levica ni stranke desnice nisu osvojile većinu, istakao da postoje legalni putevi za još jedan referendum o nezavisnosti Katalonije, prenosi Rojters.

ERC je podržao Vladu premijera Pedra Sančeza u prethodnom sazivu parlamenta, a ovoga puta Sančezu je potrebna podrška i ERC i druge katalonske separatističke stranke Zajedno za Kataloniju (Junts), kako bi ponovo formirao vladu.

''Pedro Sančez je taj koji mora da povuče poteze da bi dobio podršku. On ne može ništa da uzme zdravo za gotovo, podršku će morati da zaradi'', rekao je Aragones, koji je i šef regionalne vlade Katalonije.

On je istakao da je ustav Španije dovoljno fleksibilan da pronađe "pravne puteve" za omogućavanje referenduma, i dodao da zavisi od "političke volje" da se to ostvari.

Kako bi ponudili podršku PSOE, ERC će u razgovorima tražiti da Katalonija smanji doprinose nacionalnim javnim finansijama i da preuzme kontrolu nad lokalnim železničkim uslugama.

''To je sjajna prilika i ne znam koliko će nam trebati da dobijemo još jednu'', rekao je Aragones, koji želi da ERC i Junts iznesu zajedničke zahteve.

Junts zahteva referendum o nezavisnosti i amnestiju za sve separatiste koji se suočavaju sa pravnim optužbama u vezi sa neuspelim referendumom za nezavisnost iz 2017.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa