Evropa

PARLAMENTARNI IZBORI U ŠPANIJI Konzervativnoj Narodnoj partiji najviše glasova, ali nedovoljno za obaranje vlade

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/07/2023

-

20:06

PARLAMENTARNI IZBORI U ŠPANIJI Konzervativnoj Narodnoj partiji najviše glasova, ali nedovoljno za obaranje vlade
PARLAMENTARNI IZBORI U ŠPANIJI Konzervativnoj Narodnoj partiji najviše glasova, ali nedovoljno za obaranje vlade - Copyright Tanjug AP/Manu Fernandez, Emilio Morenatti, Alvaro Barrientos

veličina teksta

Aa Aa

Španci su u nedelju glasali na parlamentarnim izborima kako bi izabrali 350 predstavnika u najviše  zakonodavno telo zemlje. Za većinu u parlamentu potrebno je 176 poslaničkih mesta. Španska konzervativna Narodna stranka ima tesnu prednost, ali bez većine potrebne za rušenje koalicioine vlade socijalističkog premijera Pedra Sančeza.

Na izborima je pravo glasa imalo 37,4 miliona Španaca, od kojih 1,6 miliona to pravo imalo prvi put. Zbog sezone godišnjih odmora 2,5 miliona Španaca se odlučilo da glasa poštom, što je više nego dvostruko u odnosu na prethodne izbore. Španci biraju poslanike za donji dom parlamenta koji ima 350 mesta, kao i 208 od 265 senatora u gornjem domu.

Tanjug AP/Alvaro Barrientos

 

23.56  U Gornjem domu parlamenta prednost Narodnoj partiji

Španci su danas glasali i za 208 od 265 senatora u Gornjem domu parlamenta - Narodna partija (PP) je do sada osvojila 113 mesta, dok je Socijalistička partija osvojila 79, javio je BBC. 

23.40 Pristalice okupljenje pred sedištima stranaka, čekaju se konačni rezultati

23.00 Nakon 91 odsto prebrojanih glasova Narodnoj partiji plus jedan mandat

22.44 Na 85 odsto izbrojanih glasova Narodna partija na 135 mandata

Na 85 odsto izbrojanih glasova Narodna partija na 135 mandata,a socijalisti na 123. U zbiru, desni blok je u prednosti sa 168, naspram 154 mandata koliko imaju najveće leve partije.

22.28 Raste prednost Narodne partije

Nakon prebrojanih 78,56 odsto glasova, Narodna partija ostvarila je pravo na 132, a socijalisti na 126 mandata. I desni Voks je porastao na 33 mandata, dok je levi Sumar ostao na 30 mesta u parlamentu.

Kako navodi El Pais, ovo su najneizvesniji opšti izbori, prvi put održani sredinom leta.

"Prebrojavanje glasova razjasniće sumnju da li će biti nove vlade, da li će se ponoviti sadašnja koaliciona vlada ili će situacija dovesti do blokade i ponavljanja izbora", ističe španski list.

21.50 Prebrojana polovina glasova: Konzervativci preuzimaju vođstvo

Nakon što je prebrojano više od 56 odsto rezultati ukazuju na tesnu trku između konzervativaca i socijalista. Ipak, kako navodi BBC, prvi put je Narodna partija desnog centra preuzela vodstvo, i to sa svega jednim mesto - po trenutnim rezultatima imaju 131 mandat u parlamentu od 350 mesta. Rezultati ukazuju na to da je krajnje desni voks za sada ostvario pravo na 31 mandat, a levičari Sumar - 30.

21.44 Na 40 odsto prebrojanih glasova, levi i desni blok izjednačeni

Na osnovu nešto više od 40 odsto prebrojanih glasova, stranke levog i desnog bloka potpuno su izjednačene sa 161 mestom u parlamentu.

Sančezovi socijalisti pojedinačno imaju najviše glasova čime bi dobili 132 poslanika od ukupno 350 mesta u parlamentu. Odmah iza je desničarska Narodna partija sa 129 mesta. 

21.40 Izlaznost 69,09 odsto 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije prognoziralo je da će izlaznost na izborima biti 69,09 odsto što je za 2,86 odsto više nego na izborima 2019. kada je bila 66,23 odsto, prenosi Euronews.

Tanjug AP/Joan Mateu Parra

 

20.22 Ankete: PP pobeđuje, ali će morati da formira vladu sa Voksom

Španska konzervativna opoziciona Narodna partija (PP) najverovatnije će ostvariti pobedu na danas održanim izborima u toj zemlji, ali neće imati dovoljnu prednost da samostalno formira većinu, što bi mogla da postigne u dogovoru sa desničarskom strankom Voks, pokazale su dve ankete sprovedene uoči glasanja, preneo je Rojters.

U anketi GAD3 za medijsku grupu Mediaset, objavljenu neposredno nakon zatvaranja birališta u 20.00, a na osnovu 10.000 anketiranih u subotu, pokazuje se da bi PP trebalo da osvoji oko 150 mesta, a Voks 31.  Levičarska koalicija, koju predvode socijalisti premijera Pedra Sančeza, osvojila bi oko 149 mesta, u donjem domu od 350 poslanika.

U drugom istraživanju Sigma Dosa, za javni servis RTVE, u kojem je učestvovalo 17.000 ljudi, navodi se da nijedna partija neće imati dovoljno da samostalno formira vladu, ali da kombinovana desnica to može da učini.

Tanjug AP/Alvaro Barrientos

 

20.00 Zatvorena birališta širom Španije

Zatvorena su birališta širom Španije, a rezultati se očekuju. Prognoze na osnovu izlaznih anketa biće objavljene nekoliko minuta nakon zatvaranja biračkih mesta, ali gotovo definitivan rezultat biće poznat do ponoći.

18.50 Izlaznost do 18 časova 53,11 odsto

Izlaznost na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima u Španiji do 18 časova bila je 53,11 odsto, što je za gotovo četiri procenta manje u odnosu na isti period na izborima u novembru 2019. godine, prenosi "El Pais" pozivajući se na podatke sa 97,96 odsto biračkih mesta.

Kako navodi španski list, na prethodnim opštim izborima u novembru 2019. godine izlaznost do 18 časova iznosila je 56,85 odsto. Međutim, u ovu cifru nije uključeno glasanje poštom, putem koje je ove godine glasalo rekordnih 2,47 miliona birača. 

Tanjug AP/Alvaro Barrientos

 

14.20  Izlaznost do 14 časova 40,48 odsto

Izlaznost birača na parlamentarnim izborima koji se danas održavaju u Španiji u 14.00 časova iznosi 40,48 procenata, javlja španski list "Pais" pozivajući se na podatke sa 97 odsto biračkih mesta. Ovaj procenat je za 2,56 poena veći nego 2019. godine, bez uzimanja u obzir glasova koji su poslati putem pošte, čiji je broj ove godine rekordno visok i iznosi 2,47 miliona birača, navodi list.

12.00 Šta kažu istraživanja?

Birači u Španiji danas odlučuju da li će na vlasti ostati sadašnji premijer Pedro Sančez, lider Španske socijalističke radničke partije (PSOE) ili će kormilo države preuzeti konzervativna opoziciona Narodna partija (PP) Alberta Nunjeza Feiha. Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, PP će pobediti, ali neće uspeti da obezbedi apsolutnu većinu u parlamentu, prenose svetski mediji.

Da bi formirao vladu, Feihu će biti potrebna podrška krajnje desničarske partije Voks, čiji je lider Santjago Abaskal. Ako je Voks potencijalni saveznik Feiha, onda bi za socijaliste to bio savez sa "Ujedini se" (Sumar) ministarke rada Jolande Diaz, koji čini 15 levičarskih grupa.

Poslednje ankete javnog mnjenja objavljene u Španiji pokazuju da PP ima 33 do 36 odsto glasova, a socijalisti ispod 29 procenata.  Voks i Sumar gotovo da su izjednačeni na 12,5-13,5 procenata. Opširnije u odvojenoj vesti.

Euronews

11.30 Za šta glasaju Španci?

Španci biraju poslanike za donji dom parlamenta koji ima 350 mesta, kao i 208 od 265 senatora u gornjem domu.

Za donji dom parlamenta glasači biraju stranku, a ne konkretnog kandidata, dok u gornjem domu mogu izabrati najviše tri regionalna senatora.

11.10 Šta nakon izbora?

Prema španskom zakonu, dozvoljeno je najviše tri nedelje da se formalno konstituiše parlament. Vladajući monarh, kralj Felipe VI onda počinje da se sastaje sa partijskim liderima, koji predlažu kandidata za premijera.

Tokom prvog parlamentarnog glasanja za formiranje vlade potrebna je apsolutna većina, a ako ne bude ispunjena, tokom drugog glasanja, koje se održava najviše 48 sati kasnije, dovoljna je prosta većina. Novi izbori se raspisuju ako posle najviše dva meseca nakon prvog parlamentarnog glasanja nijedan kandidat ne uspe da dobije podršku parlamentarne većine.

Komentari (0)

Evropa