Evropa

Na putu jačanja desnice u Evropi, Španija bi mogla biti sledeća: Zemlja pred parlamentarnim izborima sa velikim ulogom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/07/2023

-

08:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Španci će u nedelju, 23. jula, izaći na parlamentarne izbore birajući 350 predstavnika u najviše zakonodavno telo zemlje. Za većinu u parlamentu potrebno je 176 poslaničkih mesta, a prema poslednjim istraživanjima konzervativna Narodna partija (PP) ima prednost u odnosu na partiju aktuelnog premijera Pedra Sančeza.

Sančez je prevremene opšte izbore raspisao nakon što je njegova Socijalistička radnička partija (PSOE) doživela poraz na lokalnim i regionalnim izborima u maju. 

Niz anketa predviđa da će Narodna partija, osvojiti više glasova od vladajuće Socijalističke partije. Ipak, čini se, da PP neće uspeti da osvoji većinu i da će možda morati da se osloni na podršku krajnje desničarske partije Voks, što je bio slučaj nakon prethodnih lokalnih izbora.

Dva glavna kandidata za čelo buduće španske vlade sastala su se u jedinoj televizijskoj debati u okviru opšte izborne kampanje, a sporazumi na regionalnom i lokalnom nivou sa Voksom bili su meta kritika koje je Sančez uputio Albertu Nunjezu Fehou Lideru PP.

"Gospodine Feho da li znate sa kojom se političkom strankom gospođa Ursula fon der Lajen ne sastaje u Evropskom parlamentu? Ona se sastaje sa strankom Jolande Diaz, sastaje se sa Narodnom strankom, sastaje se sa Liberalnom partijom, sastaje se sa Socijalističkom partijom. Ali da li znate sa kim se ne sastaje? Sa partijom vašeg partnera Abaskala. Ovo je realnost. Zato vam opet kažem i ne insinuiram, kažem jasno. Ja sam čist premijer", rekao je Sančez.

Tanjug AP/Armin Durgut

 

Sa druge strane i aktuelnom premijeru zamera se saradnja sa koalicionim partnerima, pre svega sa baskijskom nacionalističkom partijom EH Bildu.

Ova stranka, na čiju podršku se Sančezova manjinska vlada oslanja u Kongresu, kandidovala je 44 osuđena člana Ete, uključujući sedam osoba koje su proglašene krivima za nasilne zločine.

Iako je Sančez kritikovao tu odluku, opisavši je kao zakonitu, ali "očigledno nepristojnu", a baskijska stranka kasnije saopštila da sedam kandidata osuđenih za nasilje neće zauzeti svoja mesta, Feho se obrušio na Sančeza zbog njegovog oslanjanja na Bildu i katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost.

Većina Španaca zabrinuta zbog mogućnosti koalicije PP i Voksa

Rezultati anketa govore da bi se moglo računati na to da se Feho useli u zvaničnu rezidenciju španskog premijera.

Fehoova stranka je sa Voksom dogovorila niz sporazuma o upravljanju u nizu regionalnih vlada nakon lokalnih izbora, a Sančez je pokušao da sugeriše da bi se isto moglo dogoditi na nacionalnom nivou.

Anketa za Ipsosa za novine La Vanguardia pokazala je da je 60 odsto Španaca zabrinuto zbog mogućnosti koalicije PP i Voksa.

Pablo Blazquez Dominguez/Pool via AP

 

Međutim, Feho je insistirao da može da vlada i bez Voksa, ali bi to značilo da se od socijalista i partije krajnje levice Sumar traži da budu uzdržani - što su do sada odbijali da urade, piše Euronews.

Dimitrije Milić iz Organizacije Novi treći put za Euronews Srbija ranije je rekao da ne bi trebalo da nas iznenadi da Voks uđe u vladajuću koaliciju nakon izbora, ukoliko desni centar, odnosno Narodna stranka, bude prvoplasirana partija.

On kaže da se na jačanje desnice trebalo gledati kao na jedan širi trend u Evropi, te da to što sada takve partije dolaze na vlast nije iznenađenje. 

"To što desnica jača je samo odlika trendova kao neki vid pokušaja konzerviranja stanja ili reakcionarne politike u odnosu na sva nova događanja u svetu i Evropi, tako da se ne bismo trebali iznenaditi da se u tom smislu i takve partije češće javljaju u svojim procentima kao što je sada slučaj. Dok u Ujedinjenom kraljevstvu, Americi i Kanadi je politika sve progresivnija i mladi su sve progresivniji i više idu ulevo, u kontinentalnoj Evropi više ide udesno, što ima dosta veze sa tim kakvu ulogu vide ta društva za sebe u svetu - da li žele da se izoluju od sveta ili da učestvuju u svetskim okolnostima i zbivanjima", kaže on.

Kakva politiku najavljuje Feho?

Konzervativni lider obećao je snažnu podršku Evropskoj uniji, podržavajući Ukrajinu i promovišući veze između Evrope i Latinske Amerike.

Pobeda PP bi značila i da bi desničarska vlada preuzela šestomesečno predsedavanje Španije Savetom EU koje su socijalisti započeli 1. jula.

U svom izbornom manifestu, Feho je rekao da PP podržava politiku „strateške autonomije“ za Evropu koja ima za cilj da kontinentu da nezavisnost u sektorima poput odbrane i tehnologije od Sjedinjenih Država i Kine.

profimedia

 

Španija bi takođe podržala „efikasnu, humanitarnu i sigurnu“ zajedničku politiku EU za rešavanje migrantske krize.

Na unutrašnjem planu, Feho je u intervjuu za Fajnenšel tajms rekao da će revidirati porez na neočekivani prihod od tri milijarde evra, što je izazvalo gnev banaka i energetskih kompanija, ali nije rekao da će ga u potpunosti ukinuti.

Na klasičan konzervativan način, Feho je takođe obećao da će smanjiti porez na dohodak za one koji zarađuju manje od 40.000 evra godišnje – što je slučaj kod većine Španaca.

On je u kapanji iskoristio priliku da apeluje na birače da izađu i da podrže PP kako bi mogao da formira „vladu bez posrednika“ – što se jasno odnosi na Voks, zaključuje Euronews.

Komentari (0)

Evropa