Evropa

Poraz socijalista, pobeda konzervativaca na lokalnim izborima u Španiji

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2023

-

07:53

Poraz socijalista, pobeda konzervativaca na lokalnim izborima u Španiji
Poraz socijalista, pobeda konzervativaca na lokalnim izborima u Španiji - Copyright Tanjug/AP/Alvaro Barrientos

veličina teksta

Aa Aa

Na lokalnim izborima u Španiji održanim u nedelju, vladajuća Socijalistička partija pretrpela je veliki poraz od konzervativne Narodne partije (PP).

Na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova poraz španskih socijalista ukazuje na njihovu izbornu ranjivost uoči opštih izbora zakazanih za kraj ove godine, navodi Rojters.

Socijalisti su uspeli da ostavre tesnu pobedu samo u tri od ukupno 12 regiona, dok je u ostalih devet, po svemu sudeći, Narodna partija odnela pobedu doduše uz koalicije ili neformalne sporazume o podršci sa krajnje desničarskom strankom Voks.

Pobeda PP na jučerašnjim lokalnim izborima ukazuje na mogućnost da bi konzervativci mogli da ponove izborni uspeh i na decembarskim opštim izborima i preuzmu vlast i na nacionalnom nivou od socijalista.

Rezultati su pokazali da su konzervativci uspeli da osvoje jasnu većinu na lokalu, osim u regionu Madrida gde je regionalna predsednica Izabel Dijaz Ajuso iz redova Narodne partije uspela da sačuva apsolutnu većinu.

Stranka PP je skoro u potpunosti osvojila velike gradove, uključujući Sevilju, za koju su se socijalisti nadali da će je sačuvati. Pored Sevilje, PP je osvojila Aragon, Balearska ostrva, Kantabriju, La Riohu, Ekstremaduru i najvažnije Valensiju, kao i Kastilja-La Manča i Kanarska ostrva na kojima će konzervativci najverovatnije oformiti savez sa Koalicijom Kanarskih ostrva.

"Španija je započela novi politički ciklus. Moje vreme će doći ako Španci to budu želeli", rekao je euforični Alberto Nunjez Feho sa balkona Kale Đenove u Madridu, preneo je španski dnevnik El Pais.

Komentari (0)

Evropa