Evropa

Postizborna kombinatorika u Španiji: Podemos smatra da im je mesto u izvršnoj vlasti, žele ministarstvo

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2023

-

12:55

Postizborna kombinatorika u Španiji: Podemos smatra da im je mesto u izvršnoj vlasti, žele ministarstvo
Postizborna kombinatorika u Španiji: Podemos smatra da im je mesto u izvršnoj vlasti, žele ministarstvo - Copyright Tanjug AP/Joan Mateu Parra

veličina teksta

Aa Aa

Španska partija Podemos želi da potvrdi svojih pet poslanika u narednom sazivu parlamenta, izjavio je portparol Unidas Podemos, Pablo Ečenike.

"Podemos" je suštinski politički projekat kako bi u ovoj zemlji moglo doći do određenih dubokih transformacija koje zahtevaju suočavanje sa uspostavljenim moćima", rekao je Ečenike, odbacujući da bi organizacija mogla da "razvodni"  zakonodavno telo, prenosi Pais. 

Stranka smatra da ih posle ponovnog brojanja u izbornoj noći njihova težina čini zaslužnima za mesto u izvršnoj vlasti i iako niko zvanično ne želi da ulazi u detalje, u stranci insistiraju da Podemos treba da ima ministarstvo. 

Politička autonomija, objašnjavaju, podrazumeva i definisanje imena njihovih predstavnika u Savetu ministara ili da se u određenim stvarima može narušiti glasačka disciplina. Iako vladavina nije zagarantovana, PSOE i Sumar imaju samo 153 mesta i glasovi Hunts per Katalunja su odlučujući za formiranje većine.


 

Komentari (0)

Evropa